V Írsku si už z telefónnej búdky nezavoláte. Zato si z nej nabijete auto

Zaujímavý projekt spustili v Írsku. Z opustených, nefunkčných a dnes už úplne zbytočných telefónnych búdok sa stávajú rýchlonabíjacie stanice. Budú ich stovky.

16.12.2020 18:00
debata
Staré telefónne búdky stoja často v centrách... Foto: EasyGo
EasyGo - nabíjacie stanice z telefónnych búdok Staré telefónne búdky stoja často v centrách miest. Nik ich však nevyužíva. Dostanú preto novú funkciu. Zmenia sa na nabíjacie stanice.

Ako vieme, rozvoj nabíjacej infraštruktúry začína rapídne zaostávať za nárastom predajov elektromobilov. Na verejných nabíjačkách sa začínajú vytvárať rady. V Írsku preto prichádzajú so skvelým nápadom. Chcú využiť staré telefónne búdky, teda presnejšie miesta, kde stále stoja, hoci ich už nik nepotrebuje. Za projektom stojí telekomunikačná spoločnosť Eir a sieť nabíjacích staníc EasyGo. V prvej fáze sa tak zmení na rýchlonabíjacie stanice 180 telefónnych búdok. Technológiu dodá austrálska spoločnosť Tritium.

A takto to bude vyzerať po novom. Foto: EasyGo
EasyGo - nabíjacie stanice z telefónnych búdok A takto to bude vyzerať po novom.
Využitie telefónnych búdok má svoje výhody. „Chceme sa dostať do centier miest a na ľahko dostupné miesta. Práve telefónne búdky sa na týchto miestach nachádzajú a navyše bude také dobíjanie pre verejnosť jednoduché, pohodlné a bezpečné,“ vysvetľuje spoluprácu Gerry Cash, riaditeľ EasyGo. Spoločnosť dnes v Írsku prevádzkuje 1 200 nabíjacích staníc. Treba ich však podstatne viac, keďže Írsko plánuje mať do roku 2030 na cestách až milión elektrických áut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjačky #telefónne búdky #nabíjacie stanice
Články podľa značiek