Dnes otvárajú nový úsek kysuckej diaľnice. Päť minút k dobru za 240 miliónov

Po štyroch rokoch výstavby dnes odovzdajú do užívania motoristom bezmála šesťkilometrový úsek kysuckej diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec. Nový úsek bude napojený na existujúcu cestnú sieť, konkrétne na D3 Svrčinovec - Skalité a motoristi tak budú môcť využívať prepojenie troch štátov – Slovenska, Česka a Poľska.

21.12.2020 12:41 , aktualizované: 13:52
debata (48)
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec... Foto: NDS
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec sa stava štyri roky.

Úsek, ktorý môžu motoristi začať využívať od pondelku 21. decembra približne od trinástej hodiny, bol pomerne komplikovaný. Diaľnica v ňom totiž vedie po úpätí a okrajových častiach svahov, ktorých sklon dosahuje miestami aj viac ako 25 stupňov.

„Verím, že motoristi a občania ocenia nový šesťkilometrový úsek a že im bude dobre slúžiť. V dopravnej špičke by mohol tento obchvat mesta skrátiť časť jazdy cez región až o 30 minút. Na ďalších úsek kysuckej diaľnice D3 samozrejme naďalej pracujeme,“ povedal Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy.

Na začiatku úseku je trasa diaľnice vedená zastavaným územím Čadce, vo svahoch miestnych častí Bukov, Mančovci, U Ševca, U Špindli. Ide o územie značne poznačené rôznymi svahovými deformáciami.Nový úsek bude napojený na existujúcu cestnú sieť, konkrétne na D3 Svrčinovec – Skalité a motoristi tak budú môcť využívať prepojenie troch štátov – Slovenska, Česka a Poľska.

Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec:... Foto: NDS
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec: mapa

Sprejazdnenie nového úseku je dobrou správou predovšetkým pre obyvateľov Čadce, ktorá bude odbremenená predovšetkým od nákladnej dopravy. „Patrí sa poďakovať tým obyvateľom Čadce, ktorí pre výstavbu diaľnice a naše dobro obetovali svoje domy a pozemky, na ktorých dnes stojí diaľnica. Tá má pre región vysokú pridanú hodnotu, keďže aj vďaka nej prišli do nášho priemyselného parku dve veľké fabriky. Vytvárať v dnešnej dobe pracovné miesta pre Kysučanov má obrovský význam,“ poznamenal primátor Gura.

Kratšia cesta

Na obchvate Čadce dlhom 5 673 metrov je postavených 19 mostov a dve križovatky Bukov a Podzávoz. Celkovo je tu evidovaných 282 stavebných objektov a celková dĺžka protihlukových stien je 11 130 metrov. Motoristi ušetria jazdou po novom úseku diaľnice D3 päť minút.

Vybudovanie kysuckej časti diaľnice D3 prinesie pre Čadcu a okolité obce bezpečnejšie dopravné riešenie, navyše sa vytvorí komfortné spojenie medzi Slovenskom a susedným Poľskom a Českom. Po napojení na existujúci úsek budú totiž môcť motoristi využívať prepojenie Slovenska s Českom a Poľskom. Zhotoviteľom stavby za zmluvnú cenu vyše 239 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je združenie stavebných spoločností Strabag, financovaný bol aj z eurofondov.

Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec
+10Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec
48 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľnica D3 #kysucká diaľnica D3
Články podľa značiek