Video: Pozrite si unikátne posúvanie mosta na diaľnici D1 pri Triblavine!

Práce na križovatke Triblavina sú rozdelené do dvoch fáz. Diaľnica sa dočasne zúžila, doprava je presmerovaná z pravého do ľavého jazdného pásu.

20.02.2021 20:26
triblavina - most Foto:
Tritisíc ton vážiacu konštrukciu pomohla nadvihnúť unikátna konštrukcia zo Švajčiarska.
debata (12)

Dnes sa začína veľká operácia na križovatke budúcej diaľnice D4 s D1. Informoval o tom na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Finalizuje sa náročné posúvanie mosta švajčiarskou technológiou.

Vopred pripravenú, takmer 3000 ton vážiacu, mostnú konštrukciu nadvihol zo Švajčiarska privezený pneumatický “Air pad sliding system”, následne sa využili hydraulické zariadenia, ktoré celú megakonštrukciu uviedli do pohybu.

„Vo všeobecnosti sa konečne ide robiť podjazd pod D1, kde sa využije technologicky náročný postup,“ povedal Doležal. Konkrétne to znamená, že v prípade mosta na D1 v mieste križovania s D4 sa využije unikátna stavebná technológia v podmienkach Slovenska. Tá spočíva v tom, že celý rámový most sa na svoje miesto v priebehu niekoľkých dní zasunie, navyše bez prerušenia premávky na D1.

A práve to zasúvanie sme mohli sledovať v priamom prenose, vrátane komentárov kompetentných a aj priamo zhotoviteľa. Tak si to užite, aj napriek občasnému trhaniu a trochu zníženej kvalite, robiť priamy prenos zo stavby a v tme nie je celkom jednoduché…

Sledujte naživo

Priamy prenos z posúvania mosta na križovatke D1 / D4

Uverejnil používateľ Ministerstvo dopravy a výstavby SR Sobota 20. februára 2021

Okrem toho prenosu, ktorý bol vysielaný naživo, Národná diaľničná spoločnosť pripravila aj pekné časozberné video z posúvania prvej časti mostu na prelome januára a februára. Stojí určite za pozretie!

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Triblavina
Články podľa značiek