Na východe pribudne nové diaľničné odpočívadlo. Stáť bude vyše 10 miliónov

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spúšťa výstavbu veľkého obojstranného odpočívadla Milhosť. Bude sa nachádzať na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskom.

07.03.2021 12:00
debata (2)
Výstavba odpočívadla začne zrejme už na budúci... Foto: NDS
R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo Výstavba odpočívadla začne zrejme už na budúci mesiac.

Obojstranné odpočívadlo na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskom bude naozaj nadštandardne veľké. Bude na ňom 77 parkovacích miest pre tranzit z Maďarska a 60 pre opačný smer. Bude aj dobre vybavené, takže sa na ňom budú dať kúpiť elektronické diaľničné známky, mýtne palubné jednotky a bude tam aj posedenie a sprchy. Celé odpočívadlo bude monitorované kamerami.

Zhotoviteľ odpočívadla, ktorým je spoločnosť Strabag, začne s prípravnými prácami na stavbe za vyše 10 miliónov eur (s DPH) zrejme už v priebehu budúceho mesiaca. Dôležité je, že tieto práce obmedzia premávku na rýchlostnej ceste R4 len minimálne. Stroje budú mať prístup na stavenisko zabezpečený z existujúcej prístupovej cesty, ktorá sa napája na cestu I/17 pred areálom bývalej colnice.

Odpočívadlo bude vybavené aj kamerovým systémom... Foto: NDS
R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo Odpočívadlo bude vybavené aj kamerovým systémom a váhou pre nákladné vozidlá.

Odpočívadlo bude mať nepretržitú prevádzku. Na rýchlostnú cestu R4 sa napojí priamo odbočovacími a pripájacími pruhmi. Pravostranné odpočívadlo, situované v smere do Maďarska bude mať 34 parkovacích miest pre osobné automobily, 20 pre kamióny a 6 pre autobusy a karavany. Na ľavostrannom odpočívadle bude 41 miest určených pre kamióny, 30 parkovacích miest pre osobné automobily a 6 pre karavany a autobusy.

Nové odpočívadlo Milhosť bude slúžiť aj na kontrolu hmotnosti vozidiel s možnosťou ich vrátenia na územie krajiny z ktorej prišli. Toto otočenie umožnia navrhnuté komunikácie napájajúce sa na existujúcu prístupovú cestu ponad cestu R4, ktoré vzájomne prepoja obe strany.

Postaví sa aj ďalšie odpočívadlo – Valaliky

Ďalšie plánované diaľničné odpočívadlo, Valaliky, bude súčasťou stavby rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek, na ktorú aktuálne prebieha verejné obstarávanie. Pôjde o veľké jednostranné odpočívadlo napojené z oboch smerov. Vybavené bude čerpacou stanicou pohonných hmôt a odstavnými plochami pre 70 osobných a 42 nákladných vozidiel, 10 parkovacích miest bude vyhradených pre autobusy a 3 pre karavany. A budú na ňom aj nabíjačky pre elektromobily a detské ihrisko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #R4 #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R4 #Košice – Milhosť
Články podľa značiek