Aktualizované: Protesty nepomohli, obchvat Šale sa má odložiť. Minister dopravy je však proti

Nové verejné obstarávanie na projekt obchvatu Šale bude opätovne vyhlásené až potom, keď sa naň nájdu prostriedky a zabezpečia potrebné povolenia.

10.03.2021 11:00 , aktualizované: 14.03.2021 12:53
obchvat Šale Foto:
V Šali sa kompletného obchvatu mesta dožadujú už takmer desať rokov. A opäť neuspeli.
debata

Vybudovanie obchvatu Šale by malo byť financovaná zo zdrojov nového programového obdobia. Uviedla to Slovenská správa ciest (SSC) potom, ako už pripravovaná výstavba bola vyradená zo zoznamu národných projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

V nedohľadne?

Stavebné práce sa mali podľa pôvodného plánu začať už tento rok, vyradenie tejto investície zo zoznamu oddiali výstavbu komunikácie na ďalšie obdobie. Proti tomu v pondelok verejne protestovali obyvatelia Šale, ktorých podporila aj viac ako desiatka ďalších samospráv. „Osobne ma mrzí, že obchvat mesta Šaľa sa nezačne realizovať už tento rok napriek snahe všetkých zúčastnených. Vzhľadom na to, že v súčasnosti SSC nedisponuje finančným krytím pre realizáciu tohto projektu, v najbližšej dobe budú vykonané úkony v zmysle zákona o verejnom obstarávaní pre zrušenie verejného obstarávania,“ uviedla generálna riaditeľka SSC Martina Tvrdoňová.

Ako zdôraznila, napriek vyradeniu projektu z OPII sa bude SSC naďalej usilovať o získanie chýbajúcich právoplatných povolení. Zároveň sa bude opätovne uchádzať o financovanie tohto projektu zo štrukturálnych fondov prostredníctvom nového programového obdobia a nového operačného programu Slovensko. „V prípade zabezpečenia finančného krytia zákazky, bude opätovne vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby,“ skonštatovala Tvrdoňová.

Zasiahol minister

Do celej veci sa však vložil minister dopravy Andrej Doležal, tvrdiaci, že s prácami na obchvate by sa predsa len mohlo začať – a to dokonca už v tomto roku. Vyhlásil to v online diskusii v súvislosti s vyššie uvedeným rozhodnutím Slovenskej správy ciest zrušiť verejné obstarávanie na výstavbu obchvatu. Podľa neho problém nie je vo financiách, lebo peniaze na výstavbu sú. Problémom je, že projekt je rozdelený do dvoch častí, pričom v prípade jednej stavby chýbajú dodnes platné stavebné povolenia.

Problém podľa Doležala nastal, keď sa pustili do verejného obstarávania v čase, keď obstarávateľ nemal stavebné povolenie. Je presvedčený, že by nebolo správne podpísať zmluvu o výstavbe bez stavebných povolení, lebo by to mohol spôsobiť, že projekt skončí fiaskom. Verí však, že do konca roka bude vyhlásená súťaž, podpíše sa zmluva a začnú stavebné práce na tom úseku obchvatu, kde sú k dispozícii stavebné povolania. Medzičasom sa vyriešia podľa neho aj problémy s druhým úsekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat #Slovenská správa ciest #SSC #obchvat Šale
Články podľa značiek