V Bratislave vznikla mestská odťahovka, súkromníci autá odťahovať nebudú

Od februára začala pre mesto Bratislava zabezpečovať odťahovú službu mestská obnovená firma Mestský parkovací systém na cestách v správe magistrátu. Mohli by ju využívať aj mestské časti, ktoré zabezoečujú odťah na cestách nižších tried.

04.04.2021 14:00
towing-services-1-1024x683 tractaribistrita ro Foto:
Od februára odťahuje v Bratislave autá spoločnosť Mestský parkovací systém.
debata (1)

Bratislava a jej mestské časti budú môcť zmluvne spolupracovať pri odťahovaní vozidiel. Poveriť by tým mohli aj firmu, ktorú založilo hlavné mesto či niektorá z mestských častí. Vylúčiť sa tak má možnosť, aby sa na odťahovaní vozidiel, ktoré je vnímané ako výkon verejnej moci, podieľali súkromné subjekty. Vyplýva to z novely zákona o hlavnom meste SR Bratislave, ktorú schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Autá v hlavnom meste do februára odťahoval mestský Dopravný podnik Bratislava (DPB), a to z ciest prvej a druhej triedy v správe magistrátu. Nedoriešené sú však cesty tretej a štvrtej triedy v správe mestských častí, na ktorých odtiahnutie vozidla nemôže nariadiť hlavné mesto, respektíve ním poverená mestská polícia, pretože nie je správcom komunikácie.

„Ani DPB ho nemôže vykonať, lebo nie je subjektom zriadeným alebo založeným mestskou časťou. Podľa aktuálnej rozhodovacej praxe všeobecných súdov môže nariadiť odtiahnutie vozidiel na cestách tretej a štvrtej triedy len ich správca, teda mestská časť, a vykonať ho môže len mestská časť alebo osoba založená alebo zriadená mestskou časťou na účel správy miestnych komunikácií,“ vysvetlili predkladatelia.

V Bratislave odťahuje po novom autá spoločnosť... Foto: Ivan Majerský/TASR
Odtahovak-2 V Bratislave odťahuje po novom autá spoločnosť Mestský parkovací systém. V čase písania tohto článku o sebe poskytovala na webe len skromné informácie. (Ilustračné foto)

Znamená to, že každá mestská časť má mať k dispozícii odťahové vozidlo a vykonávať odtiahnutie vozidiel sama, prípadne prostredníctvom svojej organizácie či firmy, v ktorej má 100-percentnú majetkovú účasť. Tento stav je podľa poslancov nevyhovujúci a cieľom návrhu zákona je ho zmeniť. Novou legislatívou sa má zároveň obmedziť poverenie odťahovať autá v Bratislave len na takú firmu, v ktorej má výlučnú majetkovú účasť hlavné mesto alebo jeho mestské časti. „Tým sa vylúči možnosť, aby sa na odťahovaní vozidiel, ktoré je výkonom verejnej moci, podieľali súkromné subjekty,“ ozrejmili.

Od februára začala pre mesto Bratislava zabezpečovať odťahovú službu mestská obnovená firma Mestský parkovací systém na cestách v správe magistrátu. Túto činnosť prebrala po DPB. Parlamentní poslanci pripomínali, že prijatím novely by mohli mesto a mestské časti zmluvne spolupracovať, prípadne sa mestské časti môžu zapojiť aj majetkovo. Vytvoriť sa tak má bezproblémová odťahová služba na celom území Bratislavy ako jedna z podstatných súčastí celomestskej parkovacej politiky, ktorú mesto plánuje v prvých zónach spustiť na jeseň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DPB #odťahovanie áut #hlavné mesto #Mestský parkovací systém
Články podľa značiek