Nové diaľničné napojenie: Z Pezinku a Senca sa bude ľahšie cestovať do Bratislavy

Vďaka novej ceste, ktorá sa napojí na diaľničnú križovatku Triblavina sa zníži tranzit cez Slovenský a Chorvátsky Grob. Hotová by mala byť v júni 2023.

08.04.2021 20:00
Výstavba cesty Foto:
Nová cesta by mala byť hotová už v lete 2023. (Il. foto)
debata (8)

Prepojenie diaľničnej križovatky Triblavina s cestou Chorvátsky Grob – Čierna Voda bude mať dĺžku 1,7 km a stáť bude 6,5 milióna eur. Z toho bude 6,2 milióna eur hradených z Integrovaného operačného regionálneho programu (IROP), ktorý od 1. októbra 2020 prešiel pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

„Priemerná dĺžka schvaľovania obdobných dopravných projektov bývala v minulosti 163 dní, najviac dokonca až 692 dní, teda takmer dva roky. Tento projekt sme však schválili v rekordne krátkom čase, len za 41 pracovných dní. Naším cieľom je zjednodušiť procesy v maximálne možnej miere tak, aby sa peniaze čo najjednoduchšie dostávali do regiónov a pomáhali tam, kde treba,“ zdôraznila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Ako zaujímavosť uviedla, že kvôli úseku, dlhému necelých 7 kilometrov, bolo treba vysporiadať 217 parciel. Takto predstavila projekt spolu s bratislavským županom Jurajom Drobom:

Nová cesta pomôže s dopravou v okolí Bratislavy

Uverejnil používateľ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Štvrtok 8. apríla 2021

Výstavba cesty sa má začať v júni 2021 a dokončenie je plánované na jún 2023. Po napojení na križovatku Triblavina a rýchlostnú komunikáciu prinesie výrazné zlepšenie dopravnej situácie a ročná úspora, prepočítaná na čas vodičov automobilov, sa odhaduje až na 850 000 eur ročne.

Nultá etapa cestného obchvatu obcí malokarpatského regiónu sa začína v diaľničnej križovatke Triblavina. Končiť bude na ceste, ktorá spája obec Chorvátsky Grob s časťou Čierna voda. Podľa hovorkyne BSK Lucie Forman sa tým odbremenia najmä obce Chorvátsky Grob a Slovenský Grob.

Novovybudovaný dvojpruhový asfaltový úsek bude mať 1,7 kilometra a prinesie časovú úsporu pre občanov z okolitých obcí. V priemere by mali vodiči ušetriť 3,5 minúty jazdného času. Súčasťou projektu je aj výstavba dvoch mostov ponad Mlynský potok a Dávidov kanál.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský grob #Chorvátsky Grob #Triblavina #Ministerstvo investícií regionálneho rozvoja a informatizácie
Články podľa značiek