Pripravuje sa rýchlostná cesta R8. Výstavba by mohla stáť vyše miliardy

Nová rýchlostná cesta R8 medzi Nitrou a Bánovcami má predbežne sedem navrhnutých variantov. Mala by prepojiť R1 a R2. Cena výstavby sa môže pohybovať od 323 miliónov až po viac než miliardu.

21.04.2021 20:00
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Foto:
Rýchlostná cesta R8 má aktuálne sedem zvažovaných variantov. (Ilustračné foto, D3)
debata (4)

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na sociálnej sieti informoval, že posúdi ekonomickú efektivitu investície do výstavby rýchlostnej cesty R8 medzi Nitrou a Bánovcami nad Bebravou. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) už preverila viacero možností výstavby rýchlostnej cesty, pričom celkovo je navrhnutých sedem variantov riešení trasy.

Investičné náklady štyroch štvorpruhových variantov sa pohybujú medzi 673 miliónmi eur až jednou miliardou eur, dvojpruhový variant by si vyžiadal investíciu 323 až 442 miliónov eur.

Cieľom investície je prepojiť R1 a R2 cestou v koridore Nitra – Topoľčany – Bánovce nad Bebravou a pripojiť stredné Ponitrie na sieť diaľnic a rýchlostných ciest. V súčasnosti regiónom vedie cesta I/64, ktorá prechádza mnohými obcami, čo zaťažuje ich obyvateľov a spomaľuje dopravu.

Foto: ÚHP
UHP

Štúdia uskutočniteľnosti NDS preveruje varianty so začiatkom pri obci Lehota alebo pri nitrianskej priemyselnej zóne Jaguar Land Rover a koncom pri Bánovciach nad Bebravou alebo obci Hradište. Štúdia zohľadňuje úspory času cestujúcich, úspory prevádzkových nákladov vozidiel, vplyv na nehodovosť a vpyvy na obyvateľov a životné prostredie.

Počas spracovania štúdie NDS spolupracovala s ministerstvom dopravy a ÚHP. Využila dopravné údaje, ktoré získala SSC pre štúdiu I/64 Žilina – Topoľčany vypracovanú v rovnakom čase. Spolupráca investorov je dôležitá na zabezpečenie efektívnosti investícií v tom istom regióne. Ekonomickú efektívnosť investície teraz v lehote 30 dní preverí Útvar hodnoty za peniaze.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #Útvar hodnoty za peniaze #rýchlostná cesta R8 #ÚHP
Články podľa značiek