V Prešove dostane na križovatkách prednosť hromadná doprava. Budú vznikať zápchy?

Mestské autobusy v Prešove by už mali cez križovatky prechádzať plynulejšie. Šarišská metropola tak bude po Žiline druhým mestom s preferenciou MHD na križovatkách riadených cestnou dopravnou signalizáciou.

29.04.2021 17:00 , aktualizované: 01.05.2021 19:00
debata (1)

Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Na jeseň sprevádzkujú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.

Cieľom projektu je uprednostniť na križovatkách vozidlá MHD tak, aby v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a odstránili sa nežiaduce meškania. „Dlhodobo sa snažíme zatraktívniť mestskú hromadnú dopravu napríklad prostredníctvom nákupu nových a moderných vozidiel.

Cestujúci to na jednej strane oceňujú, no na druhej strane im prekáža meškanie spojov. To však môžeme eliminovať iba vtedy, ak budú mať autobusy a trolejbusy na veľkých križovatkách prednosť na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Týmto krokom chceme zároveň motivovať aspoň časť vodičov, aby nechali auto doma a využili niektorú z liniek MHD,“ vysvetlila primátorka Andrea Turčanová.

laserovy radar umiestneny na autobuse - linka c. 144 Čítajte viac Po Bratislave začal jazdiť inteligentný autobus

Do systému preferencie bude zapojených 113 autobusov a trolejbusov MHD, v ktorých pribudnú nové softvérové a hardvérové prvky. Po nainštalovaní novej technológie budú môcť palubné jednotky vo vozidlách komunikovať s radičmi cestnej dopravnej signalizácie, ktoré budú riadiť ich prejazd križovatkou. Ak radič vyhodnotí, že spoj mešká, ponechá zelený signál na semafore dlhšie, vďaka čomu bude môcť vodič MHD prejsť plynule cez križovatku. V prípade, že budú ku križovatke prichádzať dva rôzne autobusy z iných smerov, radič uprednostní ten, ktorý mešká alebo má v systéme MHD zadefinovanú väčšiu prioritu.

V konečnom dôsledku budú vozidlá v premávke menej stáť, a to znamená, že sa nebudú musieť tak často rozbiehať, čo prinesie aj úsporu na pohonných hmotách a elektrickej energii. Zariadenia budú inštalované na piatich svetelných križovatkách hlavne s Levočskou ulicou a jednom priechode pre chodcov.

Víťazom verejnej súťaže sa stala bratislavská spoločnosť Alam, ktorá zabezpečí všetky technologické prvky potrebné na zavedenie preferencie vozidiel MHD, vrátane ich inštalácie, v celkovej cene 214 740 eur s DPH.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #Prešov #mestská hromadná doprava
Články podľa značiek