Rusi vraj ‘hekli‘ americký ropovod. Na východe USA sú rady na pumpách

Pred rokom vykupovali Američania toaletný papier, dnes sa panicky predzásobujú benzínom a naftou. Hekerský útok na spoločnosť Colonial Pipeline totiž zavrel kohútiky ropovodu, ktorý zásobuje východ krajiny takmer polovicou pohonných hmôt.

12.05.2021 09:30
debata (51)
V USA rastie panika z nedostatku pohonných... Foto: Shutterstock
SUV - tankovanie V USA rastie panika z nedostatku pohonných hmôt. Na pumpách sa vytvárajú dlhé rady. Američania tankujú nádrže doplna aj do kanistrov. (ilustračná snímka)

Všetko sa to začalo minulý piatok, keď sa spoločnosť Colonial Pipeline stala obeťou hekerského útoku, spájaného so skupinou DarkSide. Tá by mohla byť údajne prepojená s Ruskom. Vírus ransomware, ktorý zasiahol IT systémy ropovodu, paralyzoval dodávky ropných produktov. Tento škodlivý softvér zvyčajne zablokuje počítačový systém a výmenou za obnovenie prístupu alebo dešifrovanie dát v ňom zapísaných požaduje od obete výkupné.

Situácia je vážna, keďže Colonial Pipeline denne prepravuje asi 2,5 milióna barelov benzínu, nafty, leteckého paliva a ďalších ropných produktov. Využíva k tomu sieť potrubia v celkovej dĺžke približne 8850 kilometrov. Firma uvádza, že na zásobovaní východného pobrežia Spojených štátov pohonnými hmotami sa podieľa asi zo 45 percent. Nie náhodou sa o tomto ropovode hovorí ako o americkej „krčnej tepne“, ktorá sa tiahne od texaského Houstonu až k New Yorku.

Výsledkom je rast cien benzínu a nafty a snaha Američanov predzásobiť sa pohonnými hmotami. Na čerpacích saniciach sa tak tvoria dlhé rady. Podľa agentúry Bloomberg mali byť pohonné hmoty vypredané už v pondelok večer na pumpách v Alabame, na Floride či vo Virginii. „Obišla som päť staníc, než som našla jednu, kde mali už iba prémiový benzín,“ posťažovala si pre Reuters Katina Willeyová z Floridy s tým, že na pumpách sa tvoria dlhé rady.

toaletny papier auto Čítajte viac V USA mizne ‘toaleťák‘ ako za socializmu. Zlodeji ho kradnú rovno z áut!

Americká automobilová asociácia AAA uvádza, že priemerná cena benzínu teraz dosahuje 2,97 dolára za galón (2,44 €), čo je v prepočte asi 0,64 eura za liter. Dostala sa teda iba tri centy od maxima z novembra 2014. Napriek vysokým cenám tankujú Američania plné nádrže. Naplnili sa tak obavy odborníkov, ktorí už v pondelok varovali, že dlhší výpadok povedie k nervozite vodičov a panickým nákupom, čo situáciu len zhorší.

Problémy začína mať aj letecký priemysel. Dopravca American Airlines musel na diaľkových letoch z Južnej Karolíny pridať zastávky k dočerpaniu paliva. Niektoré lety boli dokonca zrušené. Problémy majú aj rafinérie v Texase a Louisiane, ktoré v pondelok zháňali tankery, do ktorých by zatiaľ uskladňovali svoje produkty. Ceny za prenájom týchto plávajúcich zásobníkov vyleteli nahor. Aj tak panujú obavy, že prevádzky budú musieť prerušiť výrobu, čo by mohlo skomplikovať návrat k normálu po obnovení prepravy potrubím.

Minimálne dve rafinérie už produkciu utlmujú. Na prípadnú benzínovú krízu sa aktívne pripravuje aj Biely dom, ktorý cez víkend uvoľnil pravidlá pre prepravu ropných produktov po cestách. „Monitorujeme nedostatok dodávok v niektorých častiach juhovýchodu USA a hodnotíme všetky opatrenia, ktoré môže administratíva podniknúť, aby jeho dopady čo najviac zmiernila,“ oznámila podľa webu Politico hovorkyňa Len Psakiová.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Syntetické palivá naberajú na vážnosti. Nie sú fikciou

Teraz sa Colonial Pipeline snaží obnoviť prevádzku časti svojej potrubnej siete na prepravu ropných produktov. Ovládať ju bude zatiaľ manuálne. Spoločnosť v pondelkovom oznámila, že uviedla do prevádzky potrubný úsek z Greensboro v Severnej Karolíne do Woodbine v Marylande. Zvyšné potrubie podľa firmy naďalej nefunguje, už sa však podarilo sprevádzkovať niektoré postranné vetvy v rámci produktovodnej sústavy. FBI za páchateľa útoku označila organizáciu známu ako Darkside.

Tá v pondelok uviedla, že je „apolitická“ a pozorovatelia ju „nemusia spájať“ so žiadnou konkrétnou vládou. „Naším cieľom je zarobiť peniaze a nie spôsobovať verejnosti problémy,“ uviedli hekeri vo vyhlásení zverejnenom na ich webovej stránke, z ktorého cituje britská verejnoprávna BBC. Ako BBC pripomína, viacero odborníkov na kyberbezpečnosť špekulovalo, že hekerská skupina pochádza z Ruska, pretože ich vírus je naprogramovaný neútočiť na počítačové systémy v ruštine.

Skupina DarkSide vo vyhlásení ďalej naznačila, že na spoločnosť Colonial Pipeline zaútočili pridružení hekeri bez jej vedomia. „Od dnešného dňa kontrolujeme každú spoločnosť, ktorú chcú naši partneri zašifrovať, aby sme sa v budúcnosti vyhli sociálnym následkom,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny. Americký prezident Joe Biden uviedol, že sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a že zatiaľ podľa spravodajských služieb neexistujú dôkazy, že je do útoku zapojené Rusko. I keď existujú dôkazy, že ransomware páchateľov sa nachádza v Rusku. „Moskva má preto určitú zodpovednosť tento problém riešiť," dodal Biden.

Rusko akúkoľvek spojitosť kiberútoku s Moskvou odmieta. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone vo svojom vyhlásení, zverejnenom v noci na utorok na Facebooku, deklarovalo, že odmieta „nepodložené výmysly jednotlivých novinárov“ o zapojení Ruska do počítačového útoku na spoločnosť Colonial Pipeline. „Kategoricky odmietame ničím nepodložené domnienky jednotlivých novinárov a znova opakujeme, že Rusko nepodniká zlomyseľné operácie vo virtuálnom priestore,“ uvádza sa vo vyhlásení ruskej ambasády v USA.

Nech už je pravda kdekoľvek, útok na Colonial Pipeline opäť ukázal ako je svet vydaný na pospas niekoľkým klikom na počítačovú klávesnicu. "Ukazuje sa, že sme veľmi zraniteľní. Len sledujeme množiace sa prípady ransomwaru, či už sa to týka telekomunikácií, alebo tejto kritickej infraštruktúry, "uviedla k situácii americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac V Česku raketovo zdraželi palivá. Čaká to aj nás?

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #benzín #nafta #Rusko #USA #pohonné hmoty #hekerský útok
Články podľa značiek