Tunel Bikoš prerazia už zajtra!

Tunel Bikoš je súčasťou severného obchvatu Prešova a jeho dĺžka bude 1 153 metrov. Kompletný severný obchvat by mal byť motoristom odovzdaný do užívania už v marci 2023.

26.05.2021 20:00
bikos  Bikoš Foto:
Tunel Bikoš bude dlhý 1 153 metrov.
debata

Tunel Bikoš je súčasťou takmer 4,5 kilometra dlhej rýchlostnej cesty R4. Po vytesnení osobného a nákladného tranzitu na rýchlostný obchvat sa zlepší dopravná situácia v Prešove.

„Pri slávnostnom začatí prác na tuneli Bikoš pri Prešove som povedal, že práce stihneme za rok. …stavba išla ako po masle a teraz prišiel deň, keď Bikoš slávnostne prerazíme. Už vo štvrtok 27. mája budem osobne pri tom,“ uviedol na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal. Razenie tunelu začalo 5. júna minulého roku, takže prerazený bude takmer „do roka a do dňa“.

Takto 5. júna 2020 začínalo razenie tunela Bikoš:

Tunel Bikoš s dĺžkou 1 153 metrov je navrhnutý ako diaľničný dvojrúrový tunel s jednosmernou premávkou. Na jeho výstavbe bude pôsobiť 130 pracovníkov. Razil sa zo severu na juh aplikovaním novej rakúskej tunelovacej metódy. Je to cyklická metóda razenia, kde sa rozpojovanie hornín uskutočňuje buď mechanicky bagrom alebo pomocou vrtno-trhacích prác. Pri razení tunela sa vyťažilo zhruba 200-tisíc kubických metrov horniny, ktorá sa používala a bude používať na cestné násypy.

Kompletný severný obchvat Prešova, ktorého súčasťou je aj tunel Bikoš bude stáť približne 143 miliónov eur (bez DPH) a hotový by mohol byť v marci 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova #Bikoš #tunel Bikoš
Články podľa značiek