Prvú vodíkovú ‘čerpačku‘ spustia v Bratislave už v septembri

Po spustení prvej vodíkovej čerpacej stanice bude v krátkom čase spustená druhá v Košiciach. Zatiaľ sa však na Slovensku predalo len jedno vodíkové auto.

03.06.2021 20:00
debata
Druhá vodíková čerpacia stanica na Slovensku sa... Foto: Bonett
Vodíková čerpacia stanica Druhá vodíková čerpacia stanica na Slovensku sa bude nachádzať v Košiciach.

Prvá slovenská čerpacia stanica na vodík bude v Bratislave. Fungovať by mohla už na jeseň, konkrétne v septembri, informoval na sociálnej sieti minister hospodárstva Richard Sulík. Vznikne tým aj u nás možnosť tankovať vodíkové autá. Ako však Sulík priznal, zatiaľ máme na Slovensku iba jeden takýto automobil.

Konkrétne sa u nás nedávno začala predávať Toyota Mirai. Nie je však najlacnejšia, v porovnaní s elektromobilmi stojí o niečo viac, jej základná cenníková cena je 62 990 eur. Na druhú stranu, má dojazd približne 650 kilometrov, čo je približne dvojnásobok dojazdu súčasných elektromobilov. Na trh sa chystá aj ďalší vodíkový model – Hyundai Nexo. Uvidíme, ako sa obom bude dariť. Pokiaľ ide o Toyotu Mirai, zatiaľ sa na Slovensku predala len jediná.

Toyota - motor na vodík Čítajte viac Toyota vyvíja spaľovací motor na vodík. Je to krok späť?

Ministerstvo hospodárstva dlhodobo pracuje na výraznejšom presadení vodíka. Predstavilo Národnú vodíkovú stratégiu, ktorá definuje strategickú úlohu štátu pri využití vodíkových technológií a na základe ktorej vznikne takzvaný akčný plán, v ktorom už budú konkrétne úlohy pri budovaní vodíkovej infraštruktúry. Ten by mohol byť známy do konca júla.

Aktuálne je najviac vodíkových čerpačiek z európskych krajín v Nemecku, kde ich postavili už takmer 90. To je napríklad viac, než v USA a Kanade spolu, kde ich počet len začiatkom tohto roku prekročil 50. Celosvetovo sa ich počet pomaly blíži k päťstovke.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #Toyota Mirai #Mirai #vodíková čepacia stanica #auto na vodík
Články podľa značiek