Dunajské súmostie je tesne pred dokončením. Prešli sme sa po ňom

Lužný most by mal byť odovzdaný do užívania v druhej polovici augusta spolu s takmer úplne dokončeným nultým obchvatom Bratislavy.

14.06.2021 18:00
Lužný most Foto:
Lužný most bude v poradí už šiesty bratislavský most, ktorý preklenie Dunaj.
debata (3)

Dunajské súmostie, súčasť diaľnice D4 aj s netrpezlivo očakávaným Lužným mostom je už kompletne hotové, prebiehajú len dokončievacie práce, odovzdané by malo byť do užívania ešte v auguste.

To neprivítajú len motoristi, ale aj cyklisti turisti. Súčasťou Lužného mosta je totiž cyklocesta na jednej strane mostu a chodník pre peších na druhej. Pod dunajským súmostím sa bude dať z cyklotrasy Eurovelo 6 odbočiť na most ponad priesakový kanál a ďalej pokračovať na dunajské súmostie

Nový diaľničný most ako súčasť nového bratislavského obchvatu by mal denne v oboch smeroch zvládať 35-tisíc automobilov, z čoho veľké percento bude tvoriť nákladná doprava. Len pre zaujímavosť – najviac nákladných vozidiel prejde po D4 pri Podunajských Biskupiciach.

„Názov navrhol v diskusii Milan Csaplár, podľa ktorého reflektuje vzácne územie Lužných lesov, akých v Európe nie je veľa. Unikátne prírodné územie poskytuje útočisko pre pestrú škálu fauny i flóry,“ vysvetlil na sociálnej sieti Doležal v lete roku 2020, keď tento názov s prehľadom zvíťazil v ankete nad druhým finálovým názvom, ktorým bol Jarovský most.

Dunajské súmostie

Základné fakty

Dĺžka takmer 3 km, šírka 35 m, rozloha približne 100 000 m², použitých viac ako 110 000 m³ betónu, 40 000 ton výstuže, 4 000 ton predpätej ocele na vybudovanie Východného predmostia (18 mostných polí – pravidelné 70 m rozpätie), Západné predmostie (12 mostných polí – pravidelné rozpätie 67,5 m), most cez Dunaj (130m + 170m + 130m) a most cez Kajakársku dráhu (130m + 210m + 130m).

Všetky mosty sú navrhnuté ako dodatočne predpäté komorové mosty s jednou 34,5 m širokou mostovkou. Nosná konštrukcia oboch predmostí má po celej dĺžke konštantnú výšku 4,3 m a bola zhotovená technológiou výsuvnej skruže, čo je považované za pomerne unikátne technologické zariadenie a na Dunaji stavebník použil jedno z najväčších na svete.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat Bratislavy #D4R7 #Dunajské súmostie #Lužný most
Články podľa značiek