Nový bypass pomôže Žiline, dnes ho spustili

Bypass je 250 metrov dlhá vetva pred kruhovým objazdom na Solinkách, ktorá umožní vodičom prichádzajúcim od Rajca priame napojenie na privádzač bez toho, aby museli zachádzať do kruhovej križovatky.

29.06.2021 20:00
debata
Bypass aspoň mierne pomôže, ale reálne... Foto: NDS
Bypass Žilina Bypass aspoň mierne pomôže, ale reálne potrebuje Žilina dokončenie tunelu Višňové.

Spojovaciu vetvu v okružnej križovatke Solinky (bypass) NDS uviedla do plnej prevádzky s dvojdňovým predstihom, práce na nej začali v apríli. Nový bypass je v skutočnosti 250-metrová vetva pred kruhovým objazdom na Solinkách, ktorá síce nie je dlhá avšak mimoriadne dôležitá. Umožní totiž vodičom prichádzajúcim od Rajca priame napojenie na privádzač bez toho, aby museli zachádzať do kruhovej križovatky.

Výstavba bypassu vyplynula z požiadavky mesta Žilina na základe kapacitného posúdenia mimoúrovňovej križovatky Solinky, miestnych križovatiek a súvisiacich miestnych komunikácií. Vzhľadom na vysoké dopravné zaťaženie bolo potrebné vytvoriť samostatný pruh pre vozidlá smerujúce od Rajeckej cesty na privádzač do Žiliny.

„Reálne dopravnú situáciu v Žiline pomôže zlepšiť až dostavba tunela Višňové. Považujem však za mimoriadne dôležité, aby ministerstvo prinášalo v reálnom čase také riešenia, ktoré občanom zjednodušia život,” uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR.

Zrealizovaná stavba je súčasťou výstavby... Foto: NDS
Bypass Žilina Zrealizovaná stavba je súčasťou výstavby diaľničného privádzača Lietavská Lúčka – Žilina, ktorý spája mesto Žilina s diaľnicou D1.

Popri samotnom bypasse bola rozšírená miestna komunikácia prepájajúca Rajeckú cestu s okružnou križovatkou, vrátane vyvýšeného deliaceho ostrovčeka. Nakoľko si rozšírenie vyžiadalo zabratie existujúceho chodníka, bol vybudovaný nový, tri metre široký chodník. Rovnaký chodník, až po priechod pred okružnou križovatkou, sme dobudovali aj na pravej strane bypassu. Priechod pre chodcov si vyžiadal stavebnú úpravu existujúceho deliaceho ostrovčeka, ako aj časti chodníka v mieste výjazdu z okružnej križovatky v smere na Rajeckú ulicu.

tunel višňové, tunel, diaľnice, D1, Čítajte viac Tunel Višňové by mali konečne dostavať. Základný kameň tu poklepali už trikrát

Pre zlepšenie celkovej orientácie vodičov je v danom úseku osadený vodiaci prah s obojstrannými smerovými doskami. Ten dočasne nahradí stredovú dvojitú deliacu čiaru vodorovného dopravného značenia a bude jasnejšie oddeľovať jazdné pruhy v oboch smeroch.

Zrealizovaná stavba je súčasťou výstavby diaľničného privádzača Lietavská Lúčka – Žilina, ktorý spája mesto Žilina s diaľnicou D1. Privádzač začína tesne pred diaľničnou križovatkou Lietavská Lúčka a po 2,5 km sa na svojom konci napája na už existujúci úsek cesty I/64 v križovatke Solinky v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #NDS #DI #Solinky #privádzač Lietavská Lúčka - Žilina
Články podľa značiek