Rusi povolia na diaľniciach 170 km/h. Rýchlejšie budú už len tie v Nemecku

Kým väčšina krajín maximálnu povolenú rýchlosť áut obmedzuje, Rusko ide proti prúdu. Plánuje vodičom povoliť uzdu na diaľniciach o 20 km/h. A k tomu je proti trestom, ak ju neprekročíte o 20 km/h.

07.07.2021 20:00
debata (15)
Na nových úsekoch ruských diaľnic vybavených... Foto: Kolesa.ru
Rusko - diaľnice Na nových úsekoch ruských diaľnic vybavených dostatkom bezpečnostných zariadení sa už čoskoro má jazdiť rýchlosťou 150 km/h.

Na ruských diaľniciach je v súčasnosti povolená maximálna rýchlosť 110 km/h. Len na niektorých úsekoch platených komunikácií je to európskych 130 km/h. Ruskí politici však plánujú vodičom v tejto obrovskej krajine povoliť uzdu a rýchlostný limit zvýšiť na 150 km/h. Hoci sa s vyššou rýchlosťou pohrávalo napríklad Rakúsko a podobné úvahy sa objavili dokonca aj v našich vodách, väčšinou išlo len o experiment, ktorý nedokázal čeliť opačnému trendu. Ak sa rýchlosť na cestách mení, je to väčšinou smerom nadol. Napríklad v Holandsku si dnes nezajazdíte rýchlejšie ako 100-kilometrovou rýchlosťou. Dôvodom obmedzení je bezpečnosť a, samozrejme, snaha o zníženie emisií v doprave.

Dopravná značka - rýchlosť Čítajte viac V Rakúsku môžeme jazdiť rýchlejšie. Až 140 km/h!

Ruský krok je preto bezprecedentný. Pritom zaň horlivo bojuje napríklad šéf dopravného inšpektorátu Michail Černikov. "Pochopiteľne, nepôjde o plošné zvýšenie limitu. Plánujeme zvýšiť povolenú rýchlosť tam, kde je to bezpečné,“ vysvetlil Černikov pre ruskú agentúru TASS. Podľa neho by sa to malo týkať úsekov, kde je vybudovaných dostatok bezpečnostných prvkov. V ruských reáliách ide o deliace stredové zvodidlá. A tie sú prakticky na všetkých novovybudovaných ruských diaľniciach. Diaľnice M-11 či M-4 sú osvetlené a dosahujú európske štandardy.

rychlost 130 km/h Čítajte viac Rýchlosť sa na rýchlostných cestách nemení. Naďalej platí 130 km/h

Černikov si dokonca myslí, že zvýšenie rýchlosti môže viesť k vyššej bezpečnosti. Vysvetľuje to tak, že ak budú vodiči jazdiť podľa vlastného uváženia, nebudú toľko riskovať. Rusi tiež nedávno odmietli znížiť rýchlosť v obciach na 30 km/h a rovnako neprešiel návrh, aby sa limit beztrestnosti znížil z 20 na 10 km/h. V praxi to teda bude vyzerať tak, že na diaľniciach s povolenou rýchlosťou 150 km/h budete môcť jazdiť bez rizika sankcie rýchlosťou 170 km/h, čo asi temperamentnejší vodiči radi využijú. Rýchlejšie tak budú už len diaľnice v Nemecku, ktoré je poslednou baštou bez limitu, s výnimkou tých úsekov, kde je rýchlosť obmedzená dopravným značením.

Holandsko - zníženie rýchlostného limitu Čítajte viac Paradox: Holandskí policajti kritizujú zníženie rýchlosti na diaľniciach!

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #maximálna povolená rýchlosť
Články podľa značiek