V bratislavskej Rači pribudne veľké záchytné parkovisko

Parkovisko bude mať kapacitu 160 áut a bude dôležité po zavedení mestskej parkovacej politiky. Prvé práce na čistení parcely začnú už tento mesiac.

08.07.2021 20:00
parkovanie, parkovisko, auto, bratislava Foto: ,
Parkovisko v Rači bude mať kapacitu 160 áut. (Ilustrsčné foto)
debata (4)

Jedno z prvých záchytných parkovísk, ktoré by mali byť využívané aj v rámci novej bratislavskej parkovacej politiky, ktorá by sa mala postupne spúšťať od októbra sa práve začína budovať v Rači.

Už tento mesiac začína úprava a čistenie dotknutej časti parcely a jej príprava pre stavebné konanie a následnú realizáciu. „Na mieste už nevyužívaného prekladiska pri čerpacej stanici Slovnaft na okraji Rače vznikne záchytné parkovisko pre 160 áut. Tie, keby sa zoradili za seba, by vytvorili kolónu dlhú vyše kilometra. Vďaka projektu Park & Ride tak dôjde k značnému odľahčeniu dopravy od Púchovskej ulice až po železničnú stanicu Vinohrady,“ informuje bratislavská mestská časť Rača na svojom webe.

Takto by malo byť umiestnené nové parkovisko v... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Raca.sk
parkovisko Takto by malo byť umiestnené nové parkovisko v Rači.

Určitou nevýhodou umiestnenia parkoviska je, že sa pre motoristov prichádzajúcich v smere od Pezinka nachádza na ľavej strane. Bolo preto potrebné nájsť dopravné riešenie, ako im čo najviac uľahčiť prechod na druhú stranu štvorprúdovej ces­ty.

Ako informoval Pavol Krajčík z referátu implementácie parkovacej politiky magistrátu hlavného mesta, vozidlám bude umožnené otočiť sa o 180 stupňov na najbližšej svetelnej križovatke. Tá sa nachádza asi 750 metrov od záchytného parkoviska. Signalizácia na nej bude preprogramovaná, aby prechod do „protismeru“ bol čo najplynulejší a bezpečný.

Zároveň bude nutné riešiť aj bezpečnosť priechodu chodcov od parkoviska k zastávke električiek. „Za týmto účelom bude priechod výrazne označený alebo osadený svetelnou signalizáciou. Taktiež bude znížená maximálna povolená rýchlosť pre autá – teda 50-ka bude začínať výrazne skôr pred vstupom do Rače než je tomu dnes,“ píše sa na webe Rače. Parkovisko budú môcť vo večerných hodinách využívať aj obyvatelia Komisárok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #záchytné parkovisko #Mestský parkovací systém #PAAS
Články podľa značiek