Obchvat Bratislavy je už temer hotový. Pozrite si úplne nové video!

Konzorcium D4R7 pripravilo nové video, ukazujúce prakticky dokončený vonkajší obchvat Bratislavy. Zábery, ktoré sú v ňom použité, boli urobené v priebehu júna tohto roku.

12.07.2021 20:00
debata (73)
Ďalšie časti obchvatu Bratislavy sú pripravené,... Foto: Martin Domček, Pravda
D4R7, obchvat Bratislavy, cesta, diaľnica Ďalšie časti obchvatu Bratislavy sú pripravené, motoristi ich budú môcť využiť už v septembri.

Vonkajší, respektíve „nultý“ obchvat Bratislavy je už prakticky hotový. Problematickými zostávajú len dva úseky. Konkrétne križovatka Nivy, respektíve krátky úsek od nej po Slovnaftskú, ktorý bude meškať a krátky úsek v Jarovciach, konkrétne napojenie na existujúcu diaľnicu D2. Oba by mohli byť hotové v septembri.

V spomínanom uzle v Prievoze v rámci úseku R7 Bratislava, Nivy – Bratislava, Juh treba ešte dokončiť niektoré práce. Prevažná časť tohto úseku od križovatky so Slovnaftskou ulicou po jeho koniec je však podľa D4R7 Construction už dokončená a tiež pripravená na prevádzku.

Najproblematic­kejším úsekom je križovatka Bratislava – východ (pôvodný názov Ivanka – sever). Nie však ona samotná, ale miesto, kde by v budúcnosti malo existovať prepojenie diaľnic D1 na D4. Jeho vybudovanie však nie je vecou konzorcia D4R7, ale štátu, respektíve Národnej diaľničnej spoločnosti.

Keď bude existovať, umožní napríklad osobnej aj nákladnej doprave, prichádzajúcej v smere od Trnavy plynule diaľnicou pokračovať na Maďarsko a Rakúsko bez toho, aby museli prechádzať cez Bratislavu. To určite ocenia aj pendleri. Aj keď ide o strategické napojenie dvoch diaľnic v križovatke Triblavina, tak NDS ešte naň ani nevyhlásila súťaž.

Z nášho pohľadu sa tohto rozšírenia križovatky v hodnote asi 130 miliónov eur s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme najskôr v rokoch 2024 až 2025. Motoristi tak z D1 musia pokračovať do Rače, alebo odbočiť na starú Seneckú cestu, čo zrejme výrazne skomplikuje v tomto úseku dopravu.

Súčasťou projektu D4 a R7 v celkovej dĺžke vyše 59 kilometrov sú už sprevádzkované úseky D4 a R7 v dĺžke takmer 41 kilometrov. Úsek R7 Bratislava, Juh – Šamorín, Západ – Holice spolu s časťou D4 Bratislava, Juh – Bratislava, Podunajské Biskupice je v prevádzke od júla 2020. Úseky D4 Bratislava, Podunajské Biskupice – Bratislava, Vrakuňa – Bratislava, Východ slúžia motoristom od vlaňajšieho novembra, resp. od februára tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat Bratislavy #D4R7 #nultý obchvat Bratislavy #napojenie D1 na D4
Články podľa značiek