Výstavba a opravy diaľnic v 2. polroku: Čo všetko nás ešte čaká?

Na jeseň bude odovzdaný nultý obchvat Bratislavy, nový úsek diaľnice D1 pri Prešove a možno začne aj výstavba ďalšej časti R2.

22.07.2021 18:00
debata (13)
Najviac sa bude v najbližšom období investovať... Foto: NDS
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Najviac sa bude v najbližšom období investovať do dostavby diaľnic D1 a D3.

Opravy a dostavba diaľnic nabrali v prvom polroku pomerne slušné tempo. A rozhodne nejde iba o opätovné zahájenie prác v tuneli Višňové, výrazný pokrok pri budovaní obchvatu Ružomberku a odovzdanie zvyšných úsekov nultého obchvatu Bratislavy, ktorý by konzorcium D4R7 malo sprístupniť v priebehu augusta a septembra.

A mnohí sa už tešia aj na septemborvé dokončenie opravy mostu na D2, ktorý pri vjazde do Bratzislavy pred tunelom Sitina už niekoľko týždňov spôsobuje veľké kolóny a zdržanie v špičke v rádoch desiatok minút.

Čoskoro sa budú môcť tešiť aj na východe republiky. Nový úsek diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh bude odovzdaný do užívania motoristom už na jeseň, informuje o tom štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť na sociálnej sieti.

rýchlostná cesta R7 Čítajte viac Ako ďalej s diaľnicami? Prioritu má D1 a D3, juh musí počkať

Ide o priame pokračovanie existujúceho úseku D1 Svinia – Prešov, západ, ktoré vytvorí západný obchvat mesta Prešov. Pokiaľ ide o severný obchvat, práce na R4 zatiaľ pokračujú v rámci možností, tunel Bikoš bol koncom mája prerazený. Prvá časť severného obchvatu Prešova by mohla byť odovzdaná do užívania v marci budúceho roku. Súťaž na druhú etapu bude spustená. Výstavba je plánovaná na 52 mesiacov. Ako sa rozbehne, závisí aj od stanoviska Útvaru hodnota za peniaze a finančného krytia projektu.

Ďalšou dobrou správou pre východniarov je, že by malo byť ukončené verejné obstarávanie a následne podpísaná zmluva na výstavbu II. úseku rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany.

Čo sa týka úsekov, ktoré sú už v prevádzke, Národná diaľničná spoločnosť pracuje od začiatku roka na niekoľkých projektoch a do konca decembra plánuje:

  • zlepšenie stavu 8 mostov,
  • vyznačenie 900 km vodorovného značenia,
  • opravu 40 km vozoviek,
  • výmenu zvodidiel na mostoch úseku D1 Ivachnová – Važec,
  • investície do bezpečnostných opatrení v tuneloch Sitina, Branisko, Horelica, Bôrik a Šibenik,
  • rekonštrukciu verejného osvetlenia v križovatke D1 Liptovský Mikuláš,
  • obnovu odpočívadiel a výstavbu toaliet,
  • doplnenie vážiacich zariadení a modernizáciu informačného a riadiaceho systému diaľnic na D1 a D2
13 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #diaľnica D1 #ministerstvo dopravy #výstavba ciest #rýchlostná cesta R4
Články podľa značiek