Chorváti majú nový most! Umožní vyhnúť sa prejazdu Bosnou

Most Pelješac spojí druhý najväčší polostrov na Jadrane so zvyškom Chorvátska. Jeho dĺžka je 2 440 metrov. Vďaka nemu nebude už treba stáť v kolónach na hraniciach medzi Bosnou a Chorvátskom.

30.07.2021 06:00
debata (1)
Dĺžka mostu Pelješac je 2 440 metrov. Foto: TASR/AP
Chorvátsko Pelješac most Dĺžka mostu Pelješac je 2 440 metrov.

Ak sa chcete vydať autom do jednej z najzaujímavejších častí Chorvátska, teda do južnej Dalmácie a Dubrovníku, musíte prejsť cez približne 10-kilometrový úsek Bosnou a Hercegovinou a vystáť si kolóny na hraniciach. To by však už onedlho malo byť minulosťou.

Práve bol totiž slávnostne prepojený most 2 440 metrov dlhý Pelješac, čím sa spojil južný cíp Chorvátska so zvyškom krajiny. Konkrétne to znamená, že most most spája obec Komarna na pobreží a vedie k obci Brijesta na severe polostrova Pelješac.

O tomto spojení, respektíve „bypasse“ Bosny a Hercegoviny uvažovali Chorváti 30 rokov, prakticky odkedy sa stali samostatnou krajinou. Realitou sa však stalo až teraz, keď sa podarilo nájsť finančný model, umožňujúci most postaviť. Po vstupe do EU si krajina zabezpečila 357 miliónov eur z fondov EÚ, čo je 85 percent nákladov, zvyšok ide z chorvátskeho štátneho rozpočtu. Celková suma na jeho výstavbu je 420 miliónov eur a keď zarátame výstavbu potrebnej infraštruktúry a napájacích ciest, tak prekročí hranicu pol miliardy eur. Aj túto výstavbu čiastočne financuje EÚ.

Tender na výstavbu mostu, dlhého 2 404 metrov a týčiaceho sa 55 metrov nad vodnou hladinou vyhrala pred tromi rokmi čínska štátna stavebná spoločnosť China Road and Bridge Corporation (CRBC), ktorá ho začala stavať 31. júla 2018 s tým, že na výstavbu potrebuje 36 mesiacov. Spoločnosť aj napriek koronavírusovej pandémii časový harmonogram takmer presne na deň aj dodržala.

Most navrhol Marjan Pipenbaher. Má 12 pilierov, 165 segmentov a pri jeho konštrukcii sa použilo 66-tisíc ton oceli a 70-tisíc kubických metrov betónu. Plavebný koridor pod ním má najväčšiu šírku 200 metrov a výšku vyše 30 metrov.

Ohňostroj nad Mostom Pelješac oslavuje jeho...
Most sa klenie z obce Komarna na pobreží až k...
+1Most a prístupové cesty sa otvoria pre bežnú...

Bosna proti jeho výstavbe opakovane protestovala, namietala, že tento most porušuje jej právo na prístup k otvorenému moru. To Chorváti odmietli s poukazom na to, že najväčší koridor pod mostom má šírku 285 metrov a výšku 33 metrov. To umožňuje, aby ho bez problému podoplávali aj veľké námorné lode, takže prísstup do jediného námorného prístavu Bosny Neum nie je nijako blokovaný.

Kto sa však teší na rýchlu a bezproblémovú cestu na polostrov Pelješac, po Istrii druhý najväčší na Jadrane, musí si počkať až do začiatku budúcej turistickej sezóny. Po slávnostnom spojení mostu sa ešte musí dobudovať príslušná infraštruktúra, tunely, prístupové a napájacie cesty, takže prvé autá s domácimi a aj turistami po ňom zrejme prejdú niekedy na prelome júna a júla budúceho roku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #diaľničný most #Pelješac #most Pelješac #chorvátsky most
Články podľa značiek