Obchvat Prešova dostane 60 miliónov eur. Ako to vyzerá na stavbe?

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala s ministerstvom dopravy zmluvu o poskytnuté nenávratného finančného príspevku pre projekt rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat, I. etapa. Na realizáciu R4 budú poskytnuté finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške viac ako 57,6 milióna eur.

26.08.2021 20:00
debata (1)
VIDEO: Pozrite si aktuálne zábery priamo zo severného obchvatu Prešova a podpis zmluvy o poskytnutí finančného príspevku.
Video

Minister dopravy Andrej Doležal uviedol, že ministerstvo dopravy a Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sú pripravené spustiť súťaž aj na II. etapu severného obchvatu Prešova. Ušetrené peniaze z I. etapy by teda mohli ísť práve tam. „Momentálne už niekoľko mesiacov stojí rozhodnutie o spustení verejného obstarávania na II. etapu Prešova na Útvare hodnoty za peniaze,“ uviedol Doležal. Dodal, že všetci na ministerstve, všetci v NDS a aj všetci obyvatelia Prešova vedia, že II. etapa severného obchvatu Prešova logicky nadväzuje na prvú. „Preto musí byť v plnom profile. Inak to nedáva zmysel,“ uzavrel minister.

Milohosť odpočívadlo Čítajte viac Odpočívadlo na R4 má byť hotové do konca budúceho roka. Ako prebieha jeho výstavba?

Aktuálne na stavbe prebieha odkop zárezov, či zakladanie a budovanie násypov. „Budujeme kanalizáciu a retenčné nádrže. Staviame oporné a zárubné múry v trase budúcej R4. Na mostných objektoch prebieha realizácia montáže skruží, debnenie, ukladanie betonárskej výstuže a betonáž nosných konštrukcií,“ uviedla NDS.

Tunel Bikoš je prerazený v obidvoch tunelových rúrach. NDS v ňom aktuálne realizuje sekundárne ostenie, drenáž, odvodnenie a hĺbené časti tunela. „Takmer hotové sú preložky inžinierskych sietí. Výstavbu I. etapy severného obchvatu Prešova chceme ukončiť v priebehu roka 2023,“ doplnili diaľničiari.

+3

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #Prešov #R4 #severný obchvat Prešova #tunel Bikoš
Články podľa značiek