V Paríži jazdia od pondelka ‘maximálkou‘ 30 km/h!

Obmedzenie, ktoré schválil Paríž v júli, má posilniť bezpečnosť na cestách, znížiť hluk a napomôcť v boji s klimatickou krízou. Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro.

30.08.2021 20:00
debata (30)
Vo francúzskej metropole si už rýchlejšie ako... Foto: France24
Anne Hidalgo - starostka Paríža Vo francúzskej metropole si už rýchlejšie ako rýchlosťou 30 km/h nezajazdíte. Výnimkou sú len bulváre na okraji mesta a Elyzejské polia. Nové rýchlostný limit presadila aj starostka Paríža Anne Hidalgová. .

Francúzske hlavné mesto sa takto pridáva k približne 200 ďalším mestám v krajine, kde takéto obmedzenie už platí. Sú medzi nimi napríklad Montpellier, Grenoble či Štrasburg, informovala televízna sieť LCI. Obmedzeniu sa vyhne len niekoľko hlavných ťahov, ako Maršalské bulváre (22 bulvárov vedúcich po okraji Paríža) či Elyzejské polia. Rozhodnutiu predchádzala verejná anketa, ktorú mesto organizovalo koncom roka 2020.

Zúčastnilo sa na nej 5 736 ľudí, z ktorých sa 59 percent vyjadrilo za zníženie rýchlostného limitu, uvádza sa na stránke mesta Paríž. Opatrenie vyvolalo polemiku týkajúcu sa okrem iného aj dopadov na životné prostredie. Nedávna štúdia Inštitútu Cerema totiž potvrdzuje, že pri rýchlosti 30 km/h je úroveň znečistenia vyššia ako pri konštantnej rýchlosti 50 km/h. To však neplatí v mestách, kde dochádza k častému zrýchľovaniu a spomaľovaniu. Ďalší šoféri zas vyjadrovali svoj hnev a nepochopenie.

Najnovšie rozhodnutie je súčasťou širšieho balíka opatrení zameraného na zníženie prítomnosti vozidiel v meste. Od 1. augusta tohto roka na viacerých miestach v meste začali výrazne zvyšovať ceny parkovania. Zvýšila sa aj výška pokút za parkovanie , v centrálnych mestských častiach až na 75 eur. Starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorá prevzala úrad v roku 2016, sa zaviazala zredukovať verejný priestor využívaný autami. Niekoľko ciest odvtedy zmenila na jednosmerné či z nich spravila pešiu zónu.

NDS - líniové riadenie Čítajte viac Po Bratislave 130-kou! NDS spúšťa inteligentné riadenie dopravy

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Paríž #maximálna rýchlosť
Články podľa značiek