Košičania sa môžu tešiť! Do výstavby ide ďalší úsek R2

Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany (I. a II. úsek) vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice. Úsek, ktorý pôjde do výstavby bude mať dĺžku 13,2 kilometra.

02.09.2021 18:00
D1 Triblavina diaľnica Foto:
Nový úsek R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany bude mať dĺžku 14,3 kilometra. (Ilustračné foto)
debata (2)

„Vďaka efektívnemu čerpaniu eurofondov pôjde už v krátkom čase do výstavby ďalší dôležitý úsek rýchlostnej cesty R2,“ informoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na sociálnej sieti. Spresnil, že ministerstvo dopravy spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) podpísali zmluvu o nenávratnom finančom príspevku vo výške 165 miliónov eur na výstavbu II. etapy R2 v úseku Košice-Šaca – Košické Oľšany v dĺžke 14,3 km.

V krátkom čase by mala byť podpísaná aj zmluva so zhotoviteľom. „Som rád, že už čoskoro sa tak začnú práce na tomto dôležitom úseku, ktorý vytvorí juhovýchodný obchvat mesta Košice a pomôže tak odbremeniť tranzitnú dopravu v meste,“ doplnil Doležal.

Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany (I. a II. úsek) vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice. Zabezpečí napojenie na diaľnicu D1 a rýchlostnú cestu R4 Košice – Milhosť.

D1 Hubová - Ivachnová Čítajte viac Najnovšie zábery z obchvatu Ružomberka. Ako to aktuálne vyzerá na stavbe?

NDS potvrdila, že z celkovej sumy určenej pre projekt novej R2 v objeme 165,3 milióna eur získa zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja takmer 140,5 milióna eur, zvyšných 24,8 milióna eur je spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu. „Získané prostriedky budú použité napríklad na stavebné práce, nákup pozemkov a revitalizáciu mokradí Valalíky,“ uviedla vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková.

Uvedený úsek R2 zrejme postaví skupina firiem Eurovia SK a Eurovia CS. Začiatok stavebných prác je plánovaný tento rok, pričom výstavba by mala trvať tri roky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #NDS #ministerstvo dopravy #rýchlostná cesta R2 #obchvat Košíc #andrej doležal #Šaca - Košické Oľšany
Články podľa značiek