Na oravskej R3 už naplno beží výstavba

Na stavenisku R3 Tvrdošín - Nižná vystriedali pyrotechnikov a archeológov stavební robotníci, bagre a buldozéry. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) to uviedla na svojom facebookovom profile.

03.09.2021 16:00
debata
VIDEO: Pozrite si aktuálne zábery z rýchlostnej cesty R3 a vizualizácie od Národnej diaľničnej spoločnosti.
Video

Na stavbe je podľa NDS aktuálne takmer 70 pracovníkov, ktorí realizujú práce na úprave podložia hlavnej trasy budúcej rýchlostnej cesty, zakladajú mostné objekty a budujú prístupy na stavenisko. „Máme za sebou pyrotechnický prieskum, archeologický výskum, vytýčenie stavby, výruby drevín, odhumusovanie aj doplňujúci geotechnický prieskum,“ uviedli diaľničiari. Zároveň dodali, že na stavbe objavili niekoľko nálezov munície z obdobia 2. svetovej vojny, napríklad delostrelecký granát, delostreleckú mínu či pancierovú päsť.

Novým úsekom R3 Tvrdošín – Nižná by malo po jeho uvedení do prevádzky prechádzať 6 500 vozidiel denne. Do budúcnosti sa však očakáva zvýšenie dopravnej intenzity až na takmer 9 500 vozidiel den­ne.

Celková dĺžka úseku je 5,6 kilometra, z čoho 4,4 kilometra tvorí trasa R3, 480 metrov križovatkové vetvy a privádzač v dĺžke 697 metrov. Na trase bude približne 100 stavebných objektov, 11 mostov a viac ako 1 800 metrov protihlukových stien. Najdlhší most bude mať dĺžku 248 metrov. Úsek bude postavený v polovičnom profile s úpravou šírkových pomerov na začiatku a na konci úseku. „V km 3,900 – 4,160 povedie cesta v plnom profile. Za mostom v km 4,160 bude vybudovaná len pravá strana rýchlostnej cesty ukončená v km 4,400 mimoúrovňovou križovatkou s privádzačom,“ popísala NDS.

Svrčinovec Čítajte viac Obchvat Tvrdošína začnú stavať. Pozrite sa, ako by mal vyzerať

Takmer 5 kilometrov dlhý obchvat Tvrdošína, ktorý začne slúžiť motoristom v roku 2023, bude mať stavebne pod palcom konzorcium spoločností Hochtief SK, Porr a Hydroekol Dolný Kubín. Zmluvná cena za výstavbu úseku je vyše 62 miliónov eur, stavba bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Zmluvná lehota výstavby je 822 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R3
Články podľa značiek