R2 sa predĺži: Takto pokračuje výstavba úseku Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce

Zároveň s úsekom Kriváň – Lovinobaňa, Tomášovce sa už začal pripravovať aj nadväzujúci úsek Kriváň – Mýtna. Jeho súčasťou bude aj najdlhšia mostná estakáda v strednej Európe.

15.09.2021 16:00
debata (20)
Nový úsek R2-ky bude mať dĺžku 13,5 kilometra. Foto: NDS
R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21) Nový úsek R2-ky bude mať dĺžku 13,5 kilometra.

Novobudovaný úsek rýchlostnej komunikácie R2 Kriváň – Lovinobaňa, Tomášovce (úsek Mýtna – Tomášovce) bude predstavovať významné predĺženie súvislej siete rýchlostných komunikácií v novom smere na východ od Zvolena. Rýchlostná cesta bude mať dĺžku 13,5 kilometra.

Stavať sa tento úsek začal v auguste 2019, nasledujúca fotogaléria zachytáva teda stav stavby, ktorej celková hodnota je takmer 128 miliónov eur (bez DPH), takmer presne dva roky po jej začiatku. Aktuálne by navyše mala byť približne v dvoch tretinách, pretože predpokladaný termín dokončenia tohto úseku je november budúceho roku.

R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21)
R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21)
+10R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21)

Trasa rýchlostnej cesty R2 v tomto úseku je vedená nížinou otvárajúceho sa údolia Krivánskeho potoka, v súbehu so železničnou traťou Zvolen – Fiľakovo a cestou I/16, pričom obchádza samotnú obec Mýtna z juhozápadu. Po vykrižovaní s cestou I/16 a železničnou traťou, pričom rýchlostná cesta je vedená ponad oba dopravné koridory, vchádza trasa do katastra obce Divín.

Tu pokračuje trasa v úzkom páse na úpätí pahorkov Divínskeho hája. Je to jediné miesto v koridore železničnej trate, Krivánskeho potoka a jestvujúcej zástavby s akceptovateľným dopadom na životné prostredie. Dôsledkom umiestenia stavby vznikla potreba na vybudovanie objektov vhodných pre migráciu zveri.

zväčšiť R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21) Foto: NDS
R2, MÝTNA - LOVINOBAŇA, TOMÁŠOVCE (09/21) R2: Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce (09/21)

Po opustení Divínskeho hája a prekrižovaní širokého údolia Krivánskeho potoka a železničnej trate pokračuje trasa severovýchodne od obce Podrečany v súbehu s cestou I/16 až do konca úseku, kde vo vzájomnom krížení vytvárajú dočasné prepojenie – úrovňovú stykovú križovatku s cestou I/16.

Zároveń s týmto úsekom sa už začína pripravovať aj nadväzujúci vyše 9-kilometrový úsek Kriváň – Mýtna. Jeho súčasťou má byť aj približne päťkilometrová estakáda vysoká 15 až 45 metrov, ktorá bude najdlhšia na Slovensku a zrejme aj v strednej Európe. Predbežný termín dokončenia tohto úseku je rok 2024.

VIDEO: Pozrite si najnovšie zábery od Národnej diaľničnej spoločnosti a vizualizáciu úseku.
Video

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #R2 #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R2 #Mýtna – Lovinobaňa
Články podľa značiek