Nitra protestuje: Je neprijateľné, aby R8 viedla cez mesto!

Nitrianska radnica nesúhlasí s vedením cesty R8 cez obývanú časť mesta v lokalite Šindolka. Prijateľnejšie je viesť ju popri rieke Nitra v mieste už existujúcej obslužnej cesty v priemyselnom parku.

21.09.2021 20:00
výstavba diaľnic Foto:
Rýchlostná cesta R8 má prepojiť R1 a R2 cestou v koridore Nitra – Topoľčany – Bánovce nad Bebravou a pripojiť stredné Ponitrie na sieť diaľnic a rýchlostných ciest. (Ilustračné foto)
debata (2)

AJ keď sa dnes asi v súvislosti s diaľnicami a rýchlostnými cestami hovorí viac o severnom obchvate Prešova, prepojení diaľnic D1 a D4, tuneli Višňové, ale odovzdaní vonkajšieho obchvatu Bratislavy, ktoré je už doslova „na spadnutie“, netreba zabúdať ani na ďalšie strategické cesty.

Strategická komunikácia

Určite k nim patrí aj rýchlostná cesta R8. Tá má prepojiť R1 a R2 cestou v koridore Nitra – Topoľčany – Bánovce nad Bebravou a pripojiť stredné Ponitrie na sieť diaľnic a rýchlostných ciest. V súčasnosti totiž týmto regiónom vedie cesta I/64, ktorá prechádza mnohými obcami, čo zaťažuje ich obyvateľov, spôsobuje environmentálne problémy a v neposlednom rade aj spomaľuje dopravu.

Podľa analytikov Útvaru hodnoty za peniaze je najlepším riešením R8 trasa, spájajúca priemyselný park Nitra – Sever s Bánovcami. V porovnaní s pôvodným variantom, ktorý sa začína na R1 pri obci Lehota, ušetrí štátu 281 až 601 miliónov eur. V hre je však aj ďalších šesť variantov a niektoré sú už teraz pre mesto Nitra neprijateľné.

Konkrétne mesto nesúhlasí s tým, aby rýchlostná cesta R8 viedla cez zastavané územie v lokalite Šindolka. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijalo nitrianske mestské zastupiteľstvo na svojom septembrovom rokovaní. Podľa spracovateľov zámeru je najrýchlejšia návratnosť investície pri variante, podľa ktorého by sa cesta R8 napájala na cestu R1 na Šindolke v severnej časti Nitry.

Mesto: Musí viesť okrajom

Predstavitelia mesta však považujú vedenie rýchlostnej cesty cez obývanú štvrť je neprijateľné. Zároveň je podľa nich v nesúlade so schváleným územným plánom mesta i so strategickým plánom udržateľnej mobility mesta Nitra. Radnica preto požaduje spracovanie nového variantu. Podľa hlavného architekta Nitry Viktora Šabíka sa mesto s ministerstvom dopravy už predbežne dohodlo, že spracovanie nového vedenia cesty R8 pri Nitre zváži.

„Na základe rokovania na ministerstve dopravy žiadame spracovanie variantu ,I'. Mal by viesť popri rieke Nitra v mieste už existujúcej obslužnej cesty v priemyselnom parku, kde už sú vybudované aj protihlukové zábrany,“ uviedol Šabík.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Nitra #ministerstvo dopravy #výstavba ciest #rýchlostná cesta R8
Články podľa značiek