Čína ‘krotí‘ výrobcov elektromobilov. Je ich príliš veľa

O reguláciu v tomto odvetví sa Čína pokúšala už roku 2018. Príliš úspešná však asi nebola. Skúša to opäť. Paradoxne, cieľom je výrobu elektromobilov posilniť.

21.09.2021 12:00
debata
V Číne nekontrolovane bujnie počet výrobcov... Foto: Chinaauto
Čína - elektromobily V Číne nekontrolovane bujnie počet výrobcov elektromobilov. Kým roku 2018 ich bolo čosi vyše sto, teraz ich je 300. To robí odvetvie veľmi neefektívnym.

Čína plánovala byť technologickým lídrom v oblasti elektromobility. Jej vláda masívne podporovala produkciu elektromobilov a hybridných vozidiel. A dokonca prijala povinné kvóty, ktoré predpisovali výrobcom áut produkujúcich v Číne, aby od roku 2019 pod hrozbou sankcií predstavovali ich tržby z ekologických áut minimálne 10 %. Štedré dotácie však viedli k „bezhlavému“ rozvoju tohto odvetvia. Vznikli stovky výrobcov elektromobilov, čo viedlo k nadmerným kapacitám a nízkej efektivite výroby. Roku 2018 produkovala Čína 355 rôznych typov elektromobilov. Preto sa rozhodla, že v tomto odvetví urobí poriadok.

Nio ES8 Čítajte viac Číňania berú Európu útokom. Prvé je na rade Nórsko

Sprísnila parametre pre vstup, znížila alebo zrušila štátne subvencie asi pre 2 000 projektov, zvýšila dohľad nad podnikmi a tiež posilnila zodpovednosť firiem. Veľmi úspešná však asi nebola, pretože je tu druhé kolo konsolidácie. Uviedol to čínsky minister priemyslu a informačných technológií Siao Ja-čching. V Číne teraz pôsobí približne 300 výrobcov elektromobilov, poznamenala agentúra Bloomberg. Je to asi o 200 viac ako roku 2018. Podľa ministra sú tieto podniky väčšinou malé. „Podniky pôsobiace vo výrobe elektromobilov by v budúcnosti mali vyrásť a zosilnieť. Na trhu teraz máme príliš veľa týchto firiem,“ povedal Siao.

Čínsky most Čítajte viac Video: Most do neba? Čína sa chváli ďalším unikátnym diaľničným výtvorom

Minister dodal, že vláda bude podporovať fúzie aj reštrukturalizačné opatrenia v odvetví. Agentúra Bloomberg už minulý týždeň s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou informovala, že čínska vláda pripravuje opatrenia na obmedzenie nadbytočných kapacít vo výrobe elektromobilov a na koncentráciu aktivít do kľúčových výrobných centier. Minister Siao tiež oznámil, že vláda zrýchľuje kroky k riešeniu problémov s nedostatkom čipov na výrobu automobilov. Minulý týždeň čínski regulátori vymerali pokuty trom predajcom čipov za neúmerné zvyšovanie cien, uviedla agentúra Reuters.

Ruyi Bridge - most v Číne Čítajte viac Číňania stvorili ďalší ‘rozprávkový‘ most. Zvlnený visí 140 m nad kaňonom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobily
Články podľa značiek