WEF: Ktoré krajiny Európy majú najlepšie a ktoré najhoršie cesty?

Svetové ekonomické fórum (WEF) zverejnilo štatistiku kvality cestnej infraštruktúry jednotlivých krajín sveta. My sa však pozrieme na Európu. Slovensko sa veru nemá čím chváliť.

23.09.2021 10:00
debata (6)
Najlepšie cesty v Európe majú Holandsko,... Foto: Robert Matus, Pravda.sk
Panonska, vytlky, cesty, oprava Najlepšie cesty v Európe majú Holandsko, Švajčiarsko a Rakúsko. Slovensko je spomedzi 40 krajín na 27. priečke, ale v podstate na chvoste krajín Európskej únie. V rámci nich majú horšie cesty už len Česko, Bulharsko, Rumunsko, Malta a Lotyšsko.

Ste spokojní s našimi cestami? To asi ťažko. A máte pravdu. Slovensko sa naozaj nemá čím chváliť. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré každoročne vydáva takzvaný indikátor kvality ciest. Kvalita cestnej infraštruktúry je totiž jednou zo súčastí globálneho indexu konkurencieschop­nosti, ďalšieho parametra, ktoré fórum zverejňuje. Máme tu teda relevantnú štatistiku, na základe ktorej môžeme vidieť, ako sú vodiči v jednotlivých krajinách spokojní s cestami, po ktorých jazdia. WEF uskutočnilo prieskum celkom v 141 štátoch celého sveta. Opýtaní hodnotili úroveň cestnej infraštruktúry na stupnici od 1 po 7, pričom nižšie číslo vyjadruje nespokojnosť a vyššie spokojnosť.

Kvalita ciest v krajinách Európy

Kvalita ciest v Európe - WEF Foto: WEF
Kvalita ciest v Európe - WEF Kvalita ciest v Európe - WEF

Z výsledkov vyplýva, že najlepšie cesty na svete má Singapur so známkou 6,5, nasledovaný Holandskom (6,4) a Švajčiarskom (6,3). So známkou lepšou ako 6,0 skončili Hongkong a Japonsko. A so známkou šesť patria k najlepším aj Rakúsko, Portugalsko a Spojené arabské emiráty. Na chvoste tabuľky zasa nájdeme Haiti, Jemen, Madagaskar, Mauretániu alebo Čad. A ako je na tom Slovensko v celosvetovej štatistike? Sme na 72. priečke, čo nie je žiadna sláva, i keď nie úplná katastrofa. Pre nás je však zaujímavejšie porovnanie v európskom kontexte. A tu nevychádzame práve dobre. Medzi štyridsiatimi európskymi krajinami sme skončili so známkou 4,0, čo znamená priečku s číslom 27. No a ak vyselektujeme len krajiny Európskej únie, sme z 27 štátov na priečke s číslom 22.

Kvalita ciest v krajinách EÚ

Kvalita ciest v Európe - WEF Foto: WEF
Kvalita ciest v Európe - WEF Kvalita ciest v Európe - WEF

Lepšie cesty majú aj Grécko, Turecko alebo Cyprus. No najviac môžeme závidieť cestnú infraštruktúru Holanďanom (6,4), Švajčiarom (6,3), Rakúšanom (6,0) a Portugalčanom (6,0). Do prvej desiatky sa ešte zmestili Španielsko, Chorvátsko, Dánsko, Luxembursko, Francúzsko a Fínsko. Naopak, najmenej spokojní sú v Európe s cestami vodiči z Rumunska (3,0), Ukrajiny (3,0), Bosny a Hercegoviny (2,8) a z Moldavska (2,6). V porovnaní s našimi susedmi v rámci V4 však Slovensko úplne neprepadlo. Máme rovnakú kvalitu ciest ako Maďarsko (4,0), lepšiu ako Česko (3,9), no prekvapivo o čosi horšiu ako Poľsko (4,3).

Audi e-tron Scooter Concept - 2019 Čítajte viac ‘Zelená‘ ministerka ohrdla služobný elektromobil. Hoci ho propaguje

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cesty #kvalita potravín #WEF #cestná infraštruktúra
Články podľa značiek