Nemeckí ekológovia pokračujú v útoku na BMW, Daimler a VW

Nemecká organizácia DUH prikročila k podaniu žaloby na automobilky BMW a Mercedes-Benz za ich odmietnutie zaviazať sa, že do roku 2030 skončia s výrobou spaľovacích motorov.

23.09.2021 20:00
debata (10)
Nemeckí ekológovia chcú urýchliť prechod... Foto: JATO Dynamics
JATO Dynamics - emisie 2019 Nemeckí ekológovia chcú urýchliť prechod nemeckých automobiliek k elektromobilom približne o desať rokov.

Nemecká ekologická organizácia Deutsche Umwelthilfe (DUH), ktorá stojí aj za kontroverznými zákazmi vjazdu starších naftových áut do centier niekoľkých nemeckých miest, už podala žaloby na automobilky BMW a Mercedes-Benz. Chce tieto nemecké podniky súdnou cestou prinútiť k tomu, aby do roku 2030 ukončili výrobu automobilov so spaľovacím motorom. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Šéf DUH Jürgen Resch uviedol, že automobilky BMW a Mercedes-Benz svojimi terajšími vozidlami porušujú „základné právo na ochranu klímy“.

„Budeme súdnou cestou presadzovať koniec naftových a benzínových osobných automobilov od roku 2030,“ dodal. Organizácia žaloby podala v pondelok, keď vypršal termín, do ktorého mali automobilky odpovedať na jej predžalobnú výzvu. Tá požadovala práve ukončenie výroby automobilov so spaľovacím motorom do roku 2030, čo však podniky podľa očakávania odmietli. DUH však nie je sama, ktorá sa pokúša pritlačiť automobilových výrobcov k múru súdnou cestou.

Daimler Čítajte viac Mercedes sa postavil ekoaktivistom. S vývojom spaľovacích áut neskončí

Predžalobnú výzvu podala začiatkom septembra na koncern Volkswagen, kam patrí tiež česká Škoda, u nás líder trhu, ekologická organizácia Greenpeace. Volkswagen má ale ešte do konca októbra čas na to, aby na výzvu reagoval a podanie žaloby odvrátil. Automobilka Mercedes-Benz v reakcii na žalobu uviedla, že sa bude brániť „všetkými právnymi prostriedkami“. Žaloby ekológov pritom prichádzajú v čase, keď nemeckí výrobcovia vrátane Volkswagenu, BMW a Mercedesu-Benz masívne investujú do elektromobility.

Mercedes-Benz predstavil len tento rok štyri batériové vozidlá a do roku 2039 chce dosiahnuť úplnú uhlíkovú neutralitu. Podobne BMW ukázalo tento rok tri elektrické novinky a oznámilo, že do roku 2030 plánuje znížiť emisie oxidu uhličitého z prevádzky, výroby i likvidácie svojich vozidiel o 40 percent. Volkswagen zas patrí k najhorlivejším zástancom elektromobilov na svete a svoju elektrickú platformu MEB poskytne aj Fordu.

Daimler, Mercedes Čítajte viac Šok! Mercedes končí s vývojom hybridov a plug-in hybridov

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #BMW #žaloba #Mercedes-Benz #VW #emisie #Daimler #DUH #zákaz spaľovacích motorov
Články podľa značiek