Lužný most je otvorený! Na ďalšie úseky obchvatu Bratislavy si ešte počkáme

V nedeľu sa sprístupnil 4,3 kilometra dlhý úsek diaľnice D4 vrátane Lužného mosta. Nasledovať by malo otvorenie zvyšku rýchlostnej cesty R7 a ďalšieho úseku D4.

26.09.2021 15:31
Lužný most, D4R7, otorenie, Foto: ,
Prvá motoristi si môžu Lužný most prejsť už v nedeľu (26. 9.) večer.
debata (18)

V nedeľu (26. 9.) sa otvoril úsek D4 medzi križovatkami Bratislava – Petržalka a Bratislava – Juh (predtým známa ako Ketelec), ktorý zahŕňa Lužný most. Prví motoristi si ho môžu prejsť už v deň otvorenia v podvečer. Most je súčasťou tzv. Dunajského súmostia dlhého 3 kilometre. Má šírku 35 metrov a rozlohu približne 100 000 štvorcových metrov. Použitých bolo naň viac ako 110 000 kubických metrov betónu, 40 000 ton výstuže a 4 000 ton predpätej ocele.

Nový diaľničný most ako súčasť nového bratislavského obchvatu by mal denne v oboch smeroch zvládať 35-tisíc automobilov, z čoho veľké percento bude tvoriť nákladná doprava. Nové súmostie sa tak pripája k doteraz sprevádzkovaným úsekom D4 Bratislava, Juh – Podunajské Biskupice – Vrakuňa – Bratislava, Východ a Bratislava, Rača – Čierna voda. V užívaní je aj trasa R7 Bratislava, Juh – Šamorín, Západ – Šamorín, Sever – Holice. D4 a R7 budú prepojené v križovatke Bratislava, Juh.

Most poteší aj cyklistov, pozrite si, ako vyzerá prejazd týmto úsekom z ich pohľadu:

Video

Komplikovaný megaprojekt

Tomáš Bežilla, prevádzkový riaditeľ Zero Bypass Limited vo svojom prejave pri príležitosti sprístupnenia šiesteho bratislavského mostu cez Dunaj povedal: „Slovensko doteraz nezažilo a už zrejme ani nezažije tak rozsiahlu a komplexnú výstavbu diaľničnej infraštruktúry, ako tomu bolo pri projekte D4R7. Postavili sme 59 kilometrov. 13 križovatiek a časť 14-tej, 122 mostných objektov, vrátane najdlhšieho súmostia na Slovensku s dĺžkou vyše tri kilometre. Išlo o najväčší PPP projekt na Slovensku a v čase podpisu zmluvy aj o najväčší v celej strednej Európe.“

Prvá motoristi si môžu Lužný most prejsť už v...
Otvorenie Lužného mostu. Pohľad na Dunaj z jeho...
+4Otvorenie Lužného mostu.

Peter Varga, generálny riaditeľ Sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií ministerstva dopravy, ktorý na otvorení zastúpil ministra dopravy Andreja Doležala, ktorý sa na poslednú chvíľu ospravedlnil z osobných dôvodov upozornil aj na to, že projekt nebol jednoduchý a sprevádzali ho niektoré komplikácie: „Tento projekt sa vymyká bežnej mierke, na ktorú sme zvyknutí na Slovensku. … je obrovský a ako taký priniesol so sebou aj veľa problémov a niektoré nás ešte stále čakajú…“

Ako Peter Varga zhodnotil celý projekt si môžete pozrieť na videu:

Video

Patrí medzi ne napríklad oneskorenie odovzdania ďalších súčastí nultého obchvatu. To sa však posunie rádovo len o niekoľko dní. Ide o konkrétne o otvorenie zostávajúcej časti rýchlostnej cesty R7 medzi križovatkami Bratislava – Nivy a Bratislava – Juh a úseku D4 Bratislava – Jarovce a Bratislava – Petržalka.

„S príslušnými úradmi sme sa dohodli, že ostatné úseky budeme otvárať postupne z dôvodu náročného procesu organizácie dopravy v hlavnom meste… Pred záverom prvého októbrového týždňa plánujeme otvorenie zostávajúcej časti rýchlostnej cesty R7 medzi križovatkami Bratislava Nivy – Bratislava, Juh, ako aj úsek D4 medzi križovatkami Bratislava, Jarovce – Bratislava, Petržalka,“ zdôvodnilo posun otvorenia ďalších úsekov konzorcium D4R7.

Ako ďalej?

Podobne to vidí aj minister dopravy Andrej Doležal: „Dôvodom otvárania predmetných úsekov v niekoľkých fázach je podľa koncesionára zložitosť prípravy dopravného značenia a organizácie dopravy v danom území, pretože dôjde k prepájaniu nových úsekov diaľnice a rýchlostnej cesty s existujúcimi rýchlostnými komunikáciami,“ vysvetlil na sociálnej sieti. Podľa neho by mohli byť tieto úseky otvorené už počas prvého októbrového víkendu. A v priebehu októbra by mal byť otvorený aj úsek D4 medzi Ivankou pri Dunaji a Čiernou vodou.

Diaľnica Čítajte viac Križovatka D1/D4: Ja za to nemôžem, to ty!

Podľa Vargu netreba zabúdať ani na to, že novootvorené súmostie pomôže nielen motoristom, ale aj cyklistom. „Chcel by som ešte zdôrazniť, že súčasťou mostu je aj nová cyklocesta, ktorá výrazne skvalitní cyklodopravu po Bratislave,“ zdôraznil.

Po novom sa už dá pod dunajským súmostím z cyklotrasy Eurovelo 6 odbočiť na most ponad priesakový kanál a ďalej pokračovať na dunajské súmostie:

Video

Na dôležité prepojenie diaľnic D4 a D1, ktoré by zvýšilo dopravný význam obchvatu na D4, si musia motoristi počkať ešte niekoľko rokov. Dostavbu križovatky D4 a D1 mal na základe koncesnej zmluvy medzi Ministerstvom dopravy a výstavby SR a koncesionárom Zero Bypass z roku 2016 zabezpečiť štát ešte začiatkom roka 2019. Tento svoj záväzok doteraz nesplnil, aktuálne beží len verejné obstarávanie. Podľa odborníkov si na toto strategické prepojenie diaľnic počkáme približne päť rokov.

Základné fakty

Dĺžka takmer 3 km, šírka 35 m, rozloha približne 100 000 m², použitých viac ako 110 000 m³ betónu, 40 000 ton výstuže, 4 000 ton predpätej ocele na vybudovanie Východného predmostia (18 mostných polí – pravidelné 70 m rozpätie), Západné predmostie (12 mostných polí – pravidelné rozpätie 67,5 m), most cez Dunaj (130m + 170m + 130m) a most cez Kajakársku dráhu (130m + 210m + 130m).

Všetky mosty sú navrhnuté ako dodatočne predpäté komorové mosty s jednou 34,5 m širokou mostovkou. Nosná konštrukcia oboch predmostí má po celej dĺžke konštantnú výšku 4,3 m a bola zhotovená technológiou výsuvnej skruže, čo je považované za pomerne unikátne technologické zariadenie a na Dunaji stavebník použil jedno z najväčších na svete.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #D4R7 #Dunajské súmostie #nultý obchvat Bratislavy #vonkajší obchvat Bratislavy #Lužný most
Články podľa značiek