Prichádzate do Bratislavy? Pozrite sa, kde vám nový obchvat mesta uľahčí cestu!

Vonkajší obchvat Bratislavy vám už začiatkom budúceho mesiaca výrazne uľahčí cestovanie, budete však potrebovať diaľničnú známku.

27.09.2021 06:00
debata (23)
Súmostie má dĺžku približne tri kilometre. Foto: TASR/Michal Svítok
Lužný most Súmostie má dĺžku približne tri kilometre.

Vonkajší, respektíve nultý obchvat Bratislavy sa už stáva realitou. V nedeľu (26. 9.) v podvečerných hodinách motoristom sprístupnili ďalší úsek D4 medzi križovatkami Bratislava – Petržalka a Bratislava – Juh (predtým známa ako Ketelec), ktorý zahŕňa aj očakávaný Lužný most. Ten je súčasťou tzv. Dunajského súmostia dlhého 3 kilometre.

Nové súmostie sa tak pripája k doteraz sprevádzkovaným úsekom D4 Bratislava, Juh – Podunajské Biskupice – Vrakuňa – Bratislava, Východ a Bratislava, Rača – Čierna voda. V užívaní je aj trasa R7 Bratislava, Juh – Šamorín, Západ – Šamorín, Sever – Holice. D4 a R7 budú prepojené v križovatke Bratislava, Juh.

Takéto skvelé výhľady sa otvárajú z nového Lužného mosta cyklistom:

Video

Už o pár dní, s najväčšou pravdepodobnosťou v prvý októbrový víkend, budú motoristom sprístupnené ďalšie súčasti obchvatu. Konkrétne ide o zostávajúcej časti rýchlostnej cesty R7 medzi križovatkami Bratislava – Nivy a Bratislava – Juh a úseku D4 Bratislava – Jarovce a Bratislava – Petržalka a v priebehu októbra by mal byť otvorený aj úsek D4 medzi Ivankou pri Dunaji a Čiernou vodou.

Tým sa v Bratislave a širšom okolí výrazne zmení spôsob dopravy. Po otvorení úsekov D4 a R7, ktoré sú projektom verejno-súkromného partnerstva, nastane zlom aj v používaní diaľnic D1 a D2. Keďže Bratislava susedí s Rakúskom a Maďarskom, zmeny sa dotknú aj diaľkových motoristov. Upozorňuje na ne Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Úseky D4 a R7 sú spoplatnené v zmysle dopravného značenia, čo znamená, že vodiči motorových vozidiel do 3,5 t potrebujú k ich používaniu mať uhradenú elektronickú diaľničnú známku

Ako cestovať po novom, ak ste tranzitujúci motorista:

  • Ak sa vraciate z dovolenky z Rakúska, Maďarska či Česka a bývate kdekoľvek smerom na Komárno, na križovatke D2 Bratislava – Jarovce si to nasmerujte na D4 a dostanete sa na nový Lužný most cez Dunaj. Potom už iba odbočíte na R7, ktorá vás nasmeruje priamo na juh Slovenska.
  • Ak ste odkiaľkoľvek zo Slovenska a smerujete do Rakúska či Maďarska, zrejme prichádzate do Bratislavy po D1 od Trnavy. V križovatke Bratislava – Nivy obchádzajúc Prístavný most odbočíte na novú R7. V najbližšej križovatke sa už po D4 dostanete cez Dunaj a ďalej smerom na hranice.
zväčšiť Pozor, na mapke sú zelenou vyznačené už aj... Foto: D4R7
obchvat - mapa Pozor, na mapke sú zelenou vyznačené už aj úseky, ktoré sa otvoria začiatkom októbra, konkrétne zostávajúcej časti rýchlostnej cesty R7 medzi križovatkami Bratislava - Nivy a Bratislava - Juh a úsek D4 Bratislava - Jarovce a Bratislava – Petržalka.

Ako cestovať po novom, ak ste bratislavský motorista:

  • Ak bývate v Jarovciach alebo Rusovciach a potrebujete sa dostať do Podunajských Biskupíc, môžete využiť križovatku Bratislava – Jarovce na diaľnici D2. Lužným mostom prejdete ponad Dunaj a z diaľnice zídete v križovatke Podunajské Biskupice alebo Vrakuňa.
  • Ak ste v centre Bratislavy a bývate v Šamoríne, možno využiť križovatku Bratislava – Nivy na diaľnici D1 pod Prístavným mostom. A
  • Ak ste z Rače či Vajnôr a potrebujete sa dostať rýchlo z centra mesta domov, treba skúsiť križovatka Bratislava – Nivy na diaľnici D1. Novou R7 v križovatke Bratislava – Juh potom odbočíte na novú D4.

Diaľnice NDS sa na súkromné diaľnice napájajú v týchto miestach:

  • križovatka Bratislava – Jarovce (D2×D4)
  • križovatka Bratislava – Nivy (D1×R7)
  • križovatka Bratislava – Východ (D1×D4)

Bratislavské diaľnice D1 a D2 sa stanú Centrálnym okruhom. Centrálny okruh, na rozdiel od novootváraného obchvatu, zostáva pre osobné motorové vozidlá naďalej nespoplatnený.

VIDEO: Pozrite si oficiálne otvorenie šiesteho mosta cez Dunaj.
Video

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #D4R7 #nultý obchvat Bratislavy #vonkajší obchvat Bratislavy #Lužný most
Články podľa značiek