Pribudnú na slovenských cestách dvojjazyčné značky? Možno už čoskoro

Od začiatku budúceho roku by mohli byť na cestách v dvoch jazykoch nielen názvy obcí, ale aj smerovníky. Umožniť by to mala novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

01.10.2021 20:00
debata (81)
Dvojjazyčné smerovníky v iných krajinách... Foto: Dôvodová správa k predmetnej novele zákona
Obrazok3 Dvojjazyčné smerovníky v iných krajinách fungujú už roky.

Nápisy na tabuliach so šípovými smerníkmi v obciach by okrem slovenčiny mohli byť napísané aj v jazyku menšiny. Vyplýva to z novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

A na čo je takáto novela dobrá? Dvojjazyčné názvy síce na Slovensku možno používať, nie však na dopravných značkách, samozrejme s výnimkou označenia začiatku a konca obce. Z hľadiska legislatívy celú problematiku upravuje zákon č. 184/1999 Z. z..

Konkrétne sa v ňom hovorí, že informácie týkajúce sa ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov Slovenskej republiky uvádzajú na miestach prístupných pre verejnosť popri štátnom jazyku aj v jazyku menšiny, samozrejme, musí byť splnená základná podmienka: občania Slovenskej republiky, ktorí sú osobami patriacimi k národnostnej menšine a majú trvalý pobyt v danej obci, tvoria podľa dvoch po sebe nasledujúcich sčítaniach obyvateľov v obci najmenej 15% obyvateľov.

policajt doprava premávka kontrola Čítajte viac Vodiči pozor! Toto sú najdôležitejšie zmeny v zákonoch za prvý polrok

Potom taktiež všetky nápisy a oznamy určené na informovanie verejnosti, najmä v predajniach, na športoviskách, v reštauračných zariadeniach, na uliciach, pri cestách a nad nimi, na letiskách, autobusových staniciach a železničných staniciach, sa môžu uvádzať aj v jazyku menšiny. Netýka sa to však dopravných značiek, presnejšie smerovníkov, navádzajúcich k mestu alebo obci. Tie sa uvádzajú výlučne v úradnom jazyku, teda v slovenčine. A práve to by chcel poslanec György Gyimesi (OĽaNO) zmeniť prostredníctvom novely zákona č. 184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín zmeniť.

Ak bude predložená novela schválená aj v druhom čítaní, tak umožní dotknutým obciam, aby za účelom navádzania účastníkov cestnej premávky mohli použiť šípové smerníky s názvom vyznačených cieľov v štátnom jazyku aj v jazyku národnostnej menšiny.

Takéto šípkové smerníky s názvom vyznačených cieľov v štátnom jazyku aj v jazyku národnostnej menšiny sa využívajú vo viacerých európskych štátoch, napríklad vo Fínsku, Škótsku, Írsku, Srbsku či Rumunsku. Na obrázkoch nižšie možno vidieť ako sú šípové smerníky označené vo vyššie menovaných krajinách. Na Slovensku by sa v prípade schválenia novely mohli objaviť začiatkom budúceho roku.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #značky #dvojjazyčné tabule #smerovníky #zákon o používaní jazykov národnostných menšín
Články podľa značiek