Rakúšania zavádzajú jednotný ekolístok. Platiť bude na všetky druhy dopravy

Rakúsky univerzálny "ekolístok" Klimaticket bude platiť rok od zakúpenia a za mierny doplatok s jeho držiteľom budú môcť cestovať aj štyri deti. Platiť začne koncom októbra.

05.10.2021 20:00
debata (2)
V rámci podpory ekologickej dopravy budú od... Foto: Klimaticket.at
klimaticket V rámci podpory ekologickej dopravy budú od konca októbra Rakúšania cestovať s jedným lístkom vo vlakoch, autobusoch a aj v MHD.

Rakúsko od 26. októbra zavádza „klimatický cestovný lístok“ na verejnú dopravu. Ten by mal zjednodušiť dopravu a Rakúsko si sľubuje, že vďaka nemu zníži emisie, pretože bude oveľa výraznejšie motivovať ľudí k využívanie verejnej dopravy namiesto súkromnej, teda osobných áut.

Aj preto je koncipovaný pomerne veľkoryso. Platiť bude rok odo dňa zakúpenia a využiť sa bude dať prakticky na všetkých pravidelných linkách prevádzkovaných v Rakúsku v železničnej doprave (vrátane súkromnej), integrovanej doprave a aj v mestskej hromadnej doprave. V rámci regiónov tam budú nejaké výnimky, presné aktuálne podmienky sú na webe jeho poskytovateľa.

Lístok je, teda aspoň na rakúske pomery, aj cenovo dostupný, presné ceny uvádzame v nasledujúcej tabuľke:

Kategória lístkov Early Bird * Pravidelné
Bežný klimaticketk 949 EUR 1 095 eur
Zvýhodnený klimaticket** 699 € 821 EUR
Rodinný klimaticket 1 059 € / 809 €*** 1 205 € / 931 €
Zdroj: Klimaticket.at    

*Cena platí len pri rezervácii vopred a do 31. októbra 2021.

** mladí, seniori, špeciálny

*** špeciálna rodina

Bonusom je, že za jednorazový poplatok vo výške 110 eur budú môcť s držiteľom tohto lístka zdarma cestovať aj štyri deti vo veku 6 až 15 rokov (mladšie deti v Rakúsku cestujú bezplatne). Pri deťoch navyše nebude potrebné nijako preukazovať príbuzenský vzťah.

V rámci podpory ekologickej dopravy zavádzajú naši susedia naozaj komplexné opatrenie, ktoré rodinám zásadne zjednoduší a aj zlacní cestovanie . Určite by nebolo na škodu, ak by sa inšpirovali aj slovenskí politici, ktorí radi a často o ekológii rozprávajú. Zväčša však v našej krajine zostane len pri pekných rečiach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Klimaticket #ekologická doprava
Články podľa značiek