S výstavbou obchvatu Prievidze by sa malo začať už na budúci rok

Výstavbou časti obchvatu v trase budúcej cesty I/64 sa umožní aj priame prepojenie z Bojníc na cestu I/9 a sčasti sa odľahčí centrum mesta o dopravu smerom na Handlovú a na Nováky.

08.10.2021 18:00
valec, cesta, diaľnica Foto: ,
Seničania sa zrejme konečne dočkajú pokračovania výstavby 1. časti obchvatu mesta. (Ilustračné foto)
debata (4)

Slovenská správa ciest (SSC) chce začať s výstavbou časti obchvatu Prievidze budúci rok. Náklady na pokračovanie stavby jeho 1. etapy odhadla na 30,1 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Obchvat sa má financovať z fondov Európskej únie. To znamená, že dobudovať by sa mal do konca roka 2023 v nadväznosti na koniec programového obdobia.

„V dôsledku narastajúcej intenzity tak motorovej, ako aj pešej dopravy komunikácia I/64 ako prieťah ovplyvňuje negatívne kvalitu života v meste. Hlavne v úseku centra mesta dochádza k negatívnemu ovplyvňovaniu chodcov a zvýšená je dopravná nehodovosť,“ zdôvodnili výstavbu cestári.

Obchvat by podľa nich mal priniesť zvýšenie plynulosti a bezpečnosti dopravy i zníženie negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie na zostávajúcej komunikácii. Stavba zabezpečí aj zníženie hlukového a emisného zaťaženia na prieťahu cez centrum.

nultý obchvat, vonkajší obchvat Čítajte viac Nový obchvat Bratislavy: Komu sa ho oplatí využiť a komu nie?

Výstavbou časti obchvatu v trase budúcej cesty I/64 sa podľa SSC doplní obchvatová komunikácia mesta o ďalší úsek, umožní sa tiež priame prepojenie z Bojníc na cestu I/9 a sčasti sa odľahčí centrum mesta o dopravu, smerujúcu na Handlovú a na Nováky.

Prvý úsek stavby I/64 – obchvat Prievidza začala SSC – Investičná výstavba a správa ciest Žilina stavať v roku 2008. Zrealizovaný je však zatiaľ len od priemyselného parku v Prievidzi po kruhový objazd pri Bojniciach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská správa ciest #SSC #výstavba ciest #obchvat Senica
Články podľa značiek