Nemci zrušenie neobmedzenej rýchlosti zmietli zo stola, pridali sa aj Zelení

Analytici ešte nedávno tvrdili, že zrušenie neobmedzenej rýchlosti na nemeckých diaľniciach je po voľbách len otazkou času. Zrazu je ale všetko inak.

21.10.2021 18:00
nemecko-130-km-h-clanok W Foto:
Nemci o neobmedzenú rýchlosť na diaľniciach takmer naisto v najbližších štyroch rokoch neprídu.
debata (5)

Diskusia o tom, či majú v Nemecku zrušiť neobmedzenú rýchlosť na niektorých diaľničných úsekoch alebo nie, prebieha už roky. Argumenty podporovateľov jej zrušenia sú jednoznačné – zvýšenie bezpečnosti a zníženie emisií CO2.

Podporovatelia súčasného stavu argumentujú opakovanými prieskumami, podľa ktorých neobmedzená rýchlosť nijako v daných úsekoch nezvýšila nehodovosť a tvrdia, že táto dlhoročná výsada je nemeckým špecifikom a právo na rýchlu jazdu treba chrániť.

Po najnovších voľbách sa však k moci dostane v Nemecku koalícia Zelených, sociálnych demokratov a FDP, v ktorej budú mať navrch práve strany, odmietajúce neobmedzenú rýchlosť, vrátane Zelených, ktorí to opakovane deklarovali. Preto sa ešte koncom septembra v médiách analytici vyjadrovali vcelku jednoznačne spôsobom, že neobmedzená rýchlosť v Nemecku je už de facto minulosťou a je otázkou najbližších mesiacov, kedy k jej zrušeniu príde.

Lamborghini-Huracan Evo Spyder-2019-1024-0e Čítajte viac Dáni zhabali Lamborghini vodičovi, ktorý na diaľnici prekročil rýchlosť o stovku

Dokonca by to stranám ani neublížilo, pretože prieskum zo začiatku tohto roku ukázal, že až dve tretiny Nemcov sú za zrušenie neobmedzenej rýchlosti.

Prešiel však mesiac a všetko je zrazu inak. Tri strany, ktoré plánujú spoluvytvoriť vládnu koalíciu nečakane vyhlásili, že otázka zrušenia neobmedzenej rýchlosti „nie je a ani nebude na programe dňa“. A pridali sa aj Zelení, pre ktorých bolo jej zrušenie jedným z dôležitých bodov predvolebného programu a ešte pred pár týždňami opakovane tvrdili, že tento krok budú tvrdo presadzovať. Tak čo sa teda vlastne stalo?

Proti sa jednoznačne postavila liberálna strana FDP a jednania o povolebnej spolupráci sa vyvíjali tak, že pre Zelených bolo jednoduchšie ustúpiť z tejto svojej požiadavky preto, aby dosiahli v iných oblastiach podporu pre svoj ľavicovo orientovanejší program. To priznali aj sami, keď vyhlásili, že zrušenie rýchlostného limitu na povolebných koaličných rokovaniach narazilo na „neprekonateľný odpor“.

Paríž 30 km/h Čítajte viac Paríž sa búri. Obmedzenie maximálky na 30 km/h vraj spôsobuje chaos

Všetky strany však deklarovali podporu ďalšiemu rozvoju elektromobility, najmä nabíjacej infraštruktúry, ktorej budovanie zaostáva v celej Európe. Ich cieľom je, aby sa z Nemecka stal počas ich vládnutia najsilnejší európsky trh s elektromobilmi. A to je aj z ekologického hľadiska pre Zelených dôležitejšie, než zrušenie neobmedzenej rýchlosti. A to aj napriek tomu, že štúdie ukazujú, že zavedenie „maximálky“ na diaľnici na úrovni 130 km/h by viedlo k zníženiu emisií CO 2 približne o 1,9 milióna ton ročne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Nemecké diaľnice #rýchlostné limity #neobmedzená rýchlosť
Články podľa značiek