Po diaľnici sa dostanete z Košíc až do Bratislavy! Nie však po slovenskej

Maďari za 3,5 roku dokončili 57-kilometrový úsek, vďaka ktorému sa paradoxne diaľnicou cez Maďarsko spoja Košice s Bratislavou. Do konca roku navyše na ňom nepotrebujete ani maďarskú diaľničnú známku.

26.10.2021 18:14
debata (27)
Nový úsek stavali 3,5 rok a stál takmer pol... Foto: Košice.sk
diaľnica v Maďarsku Nový úsek stavali 3,5 rok a stál takmer pol miliardy eur.

V utorok predpoludním, po vyše 3,5 roku výstavby, Maďari dokončili a oficiálne spustili nový 57-kilometrový úsek diaľnice M30 medzi Miškolcom a Tornyosnémeti.

Dokončený úsek, ktorý až do konca tohto roka bude možné využiť aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky, sa od hraničného prechodu v Milhosti plynule napája na našu rýchlocestu R4 až do košickej mestskej časti Šebastovce. Jej výstavba stála v prepočte podľa aktuálneho kurzu 491,5 milióna eur a je na nej aj trinásť mostov, šesť cestných uzlov, tri odpočívadlá a viadukty pre zvieratá.

„Som veľmi rád, že s pomocou maďarskej vlády sa podarilo splniť to, čo sľubovali viacerí bývalí slovenskí premiéri na čele s Róbertom Ficom. Nemáme síce rok 2010 ako to bolo v pôvodných plánoch našich politikov, no ďakujem našim južným susedom, že sa im podarilo Košice s Bratislavou prepojiť diaľnicou cez Miškolc. Mnohým východniarom sa takto výrazne skráti cesta do nášho hlavného mesta a nebudú musieť stáť v dlhých kolónach okolo Ružomberka alebo pod Strečnom,“ uviedol na otvorení košický primátor Jaroslav Polaček.

zväčšiť Novootvorený úsek má dĺžku 57 kilometrov. Foto: Košice.sk
Diaľnica v Maďarsku Novootvorený úsek má dĺžku 57 kilometrov.

Už onedlho by sa malo začať aj s nadväzujúcou výstavbou ďalšieho úseku rýchlocesty R2. Pôjde o jednu z častí juhovýchodného obchvatu Košíc od Hanisky, resp. Šebastoviec do Košických Olšian, na ktorú je určených 165 miliónov eur z eurofondov. Po jej dobudovaní v roku 2025 už budú môcť motoristi využiť diaľnicu D1 Bidovce – Budimír a ďalej až k Ružomberku, kde sa v tom čase má stavať posledný chýbajúci úsek tejto najdôležitejšej dopravnej tepny na Slovensku od Bratislavy do Košíc. Primátor doplnil, že teraz je už rad na slovenskej vláde, aby splnila svoj sľub a začala stavať.

Primátor už viackrát na túto tému hovoril s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (Sme rodina). „Viem, že už to nepotrvá dlho a začne sa so samotnou výstavbou. Verím, že najneskôr za 4 roky sa výrazne odľahčí aj doprava v celom meste, keďže tisíce tranzitujúcich osobných a nákladných áut sa po dostavbe tohto úseku úplne vyhnú Košiciam.“

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica Bratislava - Košice #diaľnica v Maďarsku
Články podľa značiek