Zutobi: Ako sú krajiny pripravené na elektromobilitu? Slovensko lepšie ako Nemecko!

Prieskum spoločnosti Zutobi sa zameral na štyri hlavné kritériá, ktoré vypovedajú o tom, nakoľko to myslia európske krajiny vážne s prechodom k elektrickým autám. Rebríček je naozaj prekvapivý. Prvé je síce Nórsko, no na úplnom chvoste Nemecko, ktoré poskytuje jedny z najvyšších priamych dotácií na nákup elektromobilov.

27.10.2021 16:00
debata (13)
Najlepšie pripravenou krajinou na prechod k... Foto: NEC
Nórsko - elektrické autá Najlepšie pripravenou krajinou na prechod k elektromobilom je Nórsko. Už dnes je v podstate v elektrickej ére.

Jedna vec sú vznešené ciele a druhá vec je realita. A tá nevyznieva pre krajiny s veľkými rečami o konverzii dopravy na elektrický pohon práve dobre. Dôkazom je prieskum spoločnosti Zutobi, ktorá sa rozhodla zostaviť rebríček európskych krajín podľa toho, ako sú pripravené na túto elektrickú „revolúciu“. Zutobi, ktorá je spoločnosťou Google, sa zamerala na štyri kľúčové kritériá. Prvým bola cena za plné dobitie Tesly 3 (50 kWh) na nabíjacích staniciach. Druhým bol podiel elektromobilov na trhu, tretím počet verejných nabíjačiek na jeden kilometer cestnej siete a posledným počet vyhľadávaní výrazu elektromobil na vyhľadávači Google.

Posledné z kritérií je celkom logické, keďže Zutobi patrí pod tohto softvérového giganta. Dáta ale pochádzali aj od Európskeho strediska pre sledovanie alternatívnych palív (AEFO) a databázy Numbeo. Okrem toho analýza zisťovala výšku dotácií na nákup elektromobilov v jednotlivých krajinách Európy, rast predaja elektromobilov v posledných troch rokoch a počet elektromobilov v prevádzke. Tieto však nemali vplyv na výsledné poradie. Možno aj preto, že s dotáciami nemožno rátať do nekonečna a že práve ony často stoja za zázračným rastom záujmu o elektromobily. Výsledky sú zaujímavé, hoci víťaza iste uhádnete.

auto, sipka, pokles, pokles predajov Čítajte viac Na automobilovom trhu sa dejú neuveriteľné veci! Pozrite si Top 10 modelov

Na prvej priečke sa umiestnilo Nórsko. Získalo až 8,14 bodu z maxima desiatich. Má najväčší podiel elektromobilov v autoparku (11,5 %), predstavujú až 55 % registrácií nových áut, takže ich celkový počet prudko rastie. A aby toho nebolo málo, elektrické vozidlá majú na každom kilometri 35,95 možností na nabitie. Pritom je nabíjanie elektromobilov najlacnejšie. Nabitie Tesly 3 stojí len 4,75 dolára (4,09 eura). Druhou najlepšie pripravenou krajinou je Veľká Británia, ale s obrovským rozdielom na víťaza. Získala 4,73 bodu, pritom od roku 2030 chce zakázať predaj áut so spaľovacím motorom. Jej skóre kazí najmä drahé nabíjanie (11,20 eura) a malý podiel elektromobilov vo vozovom parku.

Posledné miesto Nemecka v rebríčku... Foto: iStock
SUV - Nemecko Posledné miesto Nemecka v rebríčku pripravenosti je doslova šokom. Môže za to najmä vysoká cena za nabíjanie. Až štvornásobná v porovnaní s Nórskom.

Aj tak je druhá priečka Británie prekvapením, pretože je na tom lepšie ako tretie Holandsko, vo všeobecnosti považované za raj elektromobilov. Lenže záujem Nórov o informácie k elektromobilom je relatívne nízky a ceny nabíjania vysoké. Do prvej desiatky sa ešte zmestili Island, Malta, Írsko, Švédsko, Turecko, Fínsko, Estónsko a Litva. Iste sa pýtate, kde sú kľúčové európske krajiny – Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko? Pre ne nemá Zutobi dobré správy. Najlepšie z nich je na tom Francúzsko, ale až na 20. priečke. A ešte ďalej je Španielsko (28.), Taliansko (31.) a ako posledné Nemecko ( 32.) s hodnotením len 1,49 bodu.

Porsche - nabíjací park Lipsko Čítajte viac Expert: Výstavba nabíjačiek musí byť 30-krát rýchlejšia. Inak hrozí kolaps

Je to šok, pretože Nemecko poskytuje na nákup elektromobilov priamu dotáciu vo výške až 9 000 eur. Jeho pripravenosť však kazí najvyššia cena nabíjania, až 15,6 eura za nabitie 50 kWh elektrickej energie. Nemecko je tak dokonca o osem miest nižšie ako Slovensko s hodnotením 2,49 bodu. V tejto štatistike sme dopadli lepšie ako susedná Česká republika, Poľsko, ale horšie ako napríklad Maďarsko, Bulharsko alebo Rumunsko. A to je zvláštne, pretože Slovensko má nepochybne viac možností nabíjania ako spomínané krajiny pri Čiernom mori, no v porovnaní s nimi zároveň drahšie nabíjanie. Napokon, pozrite si podrobné výsledky v tabuľke.

Rebríček pripravenosti na prechod k elektrickým autám

Kľúčové faktory pre výsledné poradie sú v... Foto: Zutobi
Zutobi - pripravenosť krajín na elektromobilitu 2021 Kľúčové faktory pre výsledné poradie sú v zelenej zóne tabuľky. Prvým je cena za nabitie 50 kWh elektrickej energie, druhým počet vyhľadávaní v Googli, tretím podiel elektromobilov na autoparku a štvrtým počet verejných nabíjacích staníc na kilometer.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #elektromobily #Zutobi
Články podľa značiek