Video: Takto sa stavia obchvat Slovenského a Chorvátskeho Grobu

Obchvat Slovenského a Chorvátskeho Grobu je súčasťou ambicióznejšieho projektu, ktorého výsledkom bude veľký obchvat miest Pezinok a Modra.

12.11.2021 20:00
R7, rýchlostná cesta, valec Foto: ,
Bratislavský samosprávny kraj začal s výstavbou obchvatu obcí v regióne Malokarpatska. (Il. foto)
debata (2)

Vybudovanie cestného obchvatu obcí Slovenský a Chorvátsky Grob v regióne Malokarpatska by v nich malo v prvom rade priniesť zlepšenie dopravnej situácie, časovú úsporu pre vodičov a hlavne odbremenenie oboch obcí od tranzitnej dopravy.

Aktuálne tam prebieha úprava podložia a realizujú sa prvé preložky inžinierskych sietí. Začiatkom roku 2022 budú pokračovať práce na konštrukčných vrstvách samotnej vozovky, prípravné práce na okružnej križovatke na ceste III/1059 a budú sa realizovať premostenia ponad Dávidov kanál a Mlynský potok. Mosty sú už vo výstavbe, v súčasnosti prebiehajú práce na vŕtaní pilót, na ktorých budú založené opory mosta.

Dokončenie výstavby novej cesty je naplánované na jeseň 2022. Aktuálne to tam vyzerá takto:

Realizáciou tejto etapy projektu by sa mala znížiť najmä intenzita dopravy na ceste III/1082. Bratislavský kraj to považuje za kľúčové, keďže cesta pokračuje cez intravilán bratislavskej mestskej časti Vajnory. Narastajúca intenzita dopravy by tam mala významné negatívne dosahy na kvalitu života obyvateľov a taktiež na priepustnosť komunikácie.

Obchvat Slovenského a Chorvátskeho Grobu je prvou etapou plánovaného projektu obchvatu Pezinka a Modry. V jeho druhej časti sa počíta s napojením na Grinavu. Ak vás tento projekt zaujíma, viac sme o ňom písali v článku Začína sa výstavba obchvatu Pezinka a Modry, trvať bude celú dekádu.

2 debata chyba
Články podľa značiek