Pozrite sa, ako pokračujú práce na oravskej rýchlostnej ceste R3

Výstavba obchvatu Tvrdošína pokračuje dobre aj napriek tomu, že sa realizuje v zložitom geologickom prostredí strmých svahov.

22.11.2021 18:00
debata (1)
Aktuálne pracuje na obchvate Tvrdošína vyše sto... Foto: NDS
tvrdosin3 Aktuálne pracuje na obchvate Tvrdošína vyše sto ľudí.

Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín – Nižná sa napája na existujúci obchvat Trstenej a je vedená zvlneným členitým terénom. Na konci úseku R3 vedie po vetve križovatky Nižná a prostredníctvom privádzača Nižná sa pripája na súčasnú cestu I/59 cez okružnú križovatku pred vjazdom do Nižnej.

zväčšiť Obchvat Tvrdošína - mapa. Foto: NDS
Mapa R3 Tvrdosin Nizna Obchvat Tvrdošína - mapa.

Nový 5,6 km úsek obchvatu Tvrdošína odľahčí mesto od tranzitnej dopravy, zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Úsek bude postavený v polovičnom profile s úpravou šírkových pomerov na jeho začiatku a konci. Výnimkou je krátky úsek v kilometroch 3,900 – 4,160, kde povedie cesta v plnom profile. Za mostom v kilometri 4,160 bude vybudovaná len pravá strana rýchlostnej cesty ukončená v km 4,400 mimoúrovňovou križovatkou s privádzačom.

Stavba sa realizuje v náročnom prostredí... Foto: NDS
tvrdosin2, R3, obchvat Tvrdošína Stavba sa realizuje v náročnom prostredí pomerne strmých svahov.

Na oboch koncoch stavby už existujú prístupy, vrátane provizórneho premostenia rieky Orava. So zemnými prácami a budovaním násypov sa už začalo aj na hlavnej trase R3. Aktuálne sa pracuje na špeciálnom zakladaní siedmich mostov, celkovo ich bude desať. Ukončené sú preložky vodovodov, vysokotlakových plynovodov ako aj telekomunikačných káblových vedení.

Na stavbe pracuje v tomto období vyše sto ľudí. Hotovú R3 by mal zhotoviteľ odovzdať v roku 2023. Cena výstavby uvedeného úseku je niečo vyše 63 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #Obchvat Tvrdošína #rýchlostná cesta R3
Články podľa značiek