Tragikomédia s hľadaním nového výrobcu tabuliek pre EČV pokračuje

Tabuľky pre EČV vyrába za predraženú sumu pre štát súkromná firma. A ministerstvo vnútra predlžuje zmluvu s ňou jedným dodatkom za druhým.

24.11.2021 14:00
ŠPZ, EČV, ECV Foto:
Kto bude vyrábať tabuľky s EČV zatiaľ nie je jasné. Ministerstvo vnútra totiž podpísalo už 28 dodatkov k zmluve, ktorá mala dávno skončiť.
debata (7)

Pred pár dňami sme v článku Súkromný ‘značkový‘ biznis trvá. Na prenositeľnosť EČV v budúcom roku zabudnite! písali o tom, ako najprv poslanci schválili prenositeľnosť EČV, čo v praxi znamená, že raz pridelené EČV by sa tak mohlo využívať po celý čas fungovania auta v evidencii motorových vozidiel, prípadne by si ho majiteľ mohol ponechať a prenášať ho z auta na auto.

Dobrý nápad so zlým koncom

Menej by platili motoristi pri prepise vozidla a menej by platil aj štát za výrobu EČV. Zároveň sa mal meniť aj formát EČV tak, aby na ňom už nefiguroval okres, v ktorom je konkrétne vozidlo registrované. A aj keď bola táto zmena poslancami schválená a prezidentkou podpísaná, napokon nebude platiť od najbližšieho marca, ale najskôr od roku 2023. Platnosť zákona sa totiž posunula. A to obľúbeným spôsobom tejto vládnej koalície – nenápadným pozmeňujúcim návrhom poslanca za stranu Sme rodina Miloša Svrčeka k úplne inému zákonu.

Jediný, kto má z tohto kroku evidentný prospech, je výrobca tabuliek s EČV. Štát sa rozhodol aj naďalej nakupovať predražené značky (v česku sa vyrábajú za tretinovú sumu) od súkromnej spoločnosti Turčan Delta, ktorá má na ich výrobu faktický monopol prakticky už od deväťdesiatych rokov minulého storočia.

To sa zmenilo až v roku 2019. Vtedy zmluva s touto zaujímavou spoločnosťou skončila a bolo vypísané výberové konanie na nového dodávateľa EČV. Avšak pomerne neskoro a nekvalitne, takže bolo zrušené. Je však koniec roku 2021 a nového dodávateľa stále nemáme – a to ani po opakovanom vyhlásení nového výberového konania súčasnou vládnou koalíciou. Vždy, keď sa blíži termín ukončenia zadávania ponúk, nejaká iná „zaujímavá“ firma napadne podmienky súťaže a celý administratívny kolotoč začína odznova. Rôzne námietky sa objavili už šestnásťkrát.

28 dodatkov k zmluve

To by sa však teraz – dokonca už o pár dní – mohlo zmeniť. Verejné obstarávanie na výrobu a dodanie tabuliek s evidenčným číslom (EČ) sa malo uzavrieť ešte v decembri minulého roka, aktuálne možno ponuky predkladať do 25. novembra. Dôvodom posunu boli už spomínané opakované námietky, ktoré však Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vyhodnotil ako nedôvodné.

„Nemáme nespochybniteľné dôkazy o tom, že by námietkové konania boli iniciované zámerne. Je však potrebné zdôrazniť, že žiadna zo štyroch podaných námietok nebola úspešná,“ vyhlásilo ministerstvo vnútra. Podľa neho pri akomkoľvek verejnom obstarávaní umožňuje platná právna úprava v štádiu pred podaním ponúk podávať neobmedzené množstvo námietok, „prakticky donekonečna“. Obálky s ponukami uchádzačov majú otvárať 25. novembra, ďalšie posúvanie termínu ministerstvo nepredpokladá.

MV SR vyhlásilo súťaž na obstaranie tabuliek s evidenčným číslom v novembri 2020. Predpokladaná hodnota zákazky je viac ako 27,7 milióna eur bez DPH. Rezort chce nakúpiť tabuľky s evidenčným EČ, s osobitným EČ, so zvláštnym EČ, pre čiastočne a plne elektronické autá, nosiče bicyklov a ďalšie. Súčasťou zákazky sú aj služby súvisiace s výrobou, skladovaním a dodaním tabuliek.

policia, policajt, pokuta, kontrola, Čítajte viac Tabuľka s EČV: Kedy ju smie policajt zadržať?

Do konca roka 2021 sú podľa ministerstva vnútra dodávky zabezpečené od doterajšieho dodávateľa. Pre aktuálnu zmluvu, ktorú rezort uzavrel ešte v roku 2005 so spoločnosťou Turčan Delta, sa na ministerstvo obrátil aj Úrad pre verejné obstarávanie. "ÚVO preveruje kroky verejného obstarávateľa, či v súvislosti s danou zmluvou uzatvoril alebo má v pláne uzatvoriť ďalší dodatok, keďže k dňu odoslania listu úrad evidoval 28 podpísaných dodatkov k zmluve od jej podpisu,“ povedal predseda úradu Miroslav Hlivák.

Ako to bude s tabuľkami pre EČV pre rok 2022 a hlavne tie nasledujúce a či ich naďalej bude vyrábať súkromná spoločnosť Turčan Delta bude jasnejšie už o pár dní. Veríme, že toto obstarávanie bude dotiahnuté do konca a absurdný kolotoč námietok a dodatkov k zmluve, vyhovujúcej len jednej strane, bude konečne zastavený. Aj keď, ako sa hovorí, na Slovensku je možné všetko a napokon sa ukáže, že oproti Česku trojnásobne predražené tabuľky sú pre Slovensko „tou najlepšou voľbou“ – minimálne z pohľadu tých, ktorí budú mať z takéhoto rozhodnutia evidentný prospech.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠPZ #ečv #tabuľky pre EČV #Turčan Delta
Články podľa značiek