Video: Pozrite, ako pokročili práce v tuneli Višňové a v jeho okolí!

V tuneli je aktuálne zabetónovaných 150 klenieb, pokračujú práce na dostriekaní primárneho ostenia. Opravujú sa aj niektoré zle spravené časti po prechádzajúcom zhotoviteľovi.

03.12.2021 20:00
Stavba D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná... Foto:
Momentálne sa nepracuje len v tuneli, ale aj na mostoch.
debata (7)

Tunel Višňové je momentálne strategickou a najdôležitejšou stavbou, spojenou s dokončením diaľnice D1. Bez neho sa motoristi nevyhnú Strečnu, Žilina sa nedočká efektívneho a fungujúceho obchvatu mesta a ľudia budú aj naďalej stáť v nekonečných kolónach, ktoré sa pod Strečnom objavujú so železnou pravidelnosťou.

Odľahčenie dopravnej situácie v krajskom meste a v celom Žilinskom kraji prinesie až prepojenie úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala s novootvoreným úsekom diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.

Asi najproblematickejší a najsledovanejší diaľničný úsek D1 s tunelom Višňové by mal byť dokončený na konci roka 2023, stáť by to malo vyše štvrť miliardy eur a zhotoviteľom je spoločnosť Skanska.

A ako to vyzeralo s prácami na konci novembra? Aktuálnu situáciu popisuje nasledujúce video:

Video

V tuneli je aktuálne zabetónovaných 150 klenieb, pokračujú práce na dostriekaní primárneho ostenia. Čoskoro sa začne na niektorých úsekoch výstavba podkladných vrstiev pod vozovkou. Keďže kamerové skúšky drenážneho potrubia, ktoré realizoval bývalý zhotoviteľ, ukázali značné vady, bude ich treba opraviť.

Na vonkajšej časti stavby sú v najväčšej pozornosti objekty mostov. Začali sa práce na dvoch, ktoré sa nachádzajú v náročných geologických podmienkach zosuvného územia. Na druhom najdlhšom moste tejto stavby, ktorý bude mať 600 m, sa začali práce na výsuvnej skruži a je zabetónované prvé pole mosta. Tretí najdlhší most dĺžky 400 m sa realizuje technológiou letmej betonáže. Dební sa zárodok nosnej konštrukcie a následne sa tam osadí betonársky vozík.

Stavba D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná...
Stavba D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná...
+2Stavba D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná...

„Čakajú nás náročné podmienky prichádzajúcej zimy, uvidíme, aké ďalšie práce nám počasie dovolí realizovať,“ hodnotí situáciu na stavbe Viliam Kučera, vedúci strediska mostov zo Skanska SK. Zatiaľ však práce prebiehajú dobre a neukázal sa žiaden vážny problém, ktorý by mohol spôsobiť posun termínu ukončenia stavby v roku 2023.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľnica D1 #tunel Višňové #stavba tunelu Višňové #stavba diaľnice D1
Články podľa značiek