Europoslanci: Zvieratá sú pri doprave týrané, pravidlá treba sprísniť!

Vyšetrovací výbor Európskeho parlamentu pre ochranu zvierat počas prepravy (ANIT) navrhol výrazné sprísnenie podmienok transportu živých zvierat.

08.12.2021 16:00
SR Veľaty nezákonná preprava ošípané KEX Foto:
Zvieratá sú často prepravované v extrémne krutých podmienkach.
debata

Preprava živých zvierat je v Európskej únii oveľa väčší biznis, akoby si niekto mohol myslieť. Pre ilustráciu: hodnota obchodu so živými zvieratami v rámci EÚ bola v roku 2018 8,6 miliardy eur, najviac sa prepravoval hovädzí dobytok, ošípané a hydina. Vývoz živých zvierat predstavuje približne 1,6 miliardy eur a poskytuje približne 60 000 priamych pracovných miest a 300 000 nepriamych pracovných miest, najmä vo vidieckych oblastiach.

Nevhodné kamióny, chýbajúce pravidlá

Mnohé problémy pri preprave zvierat pramenia z nejasných požiadaviek a chýbajúcich jasných definícií v tejto oblasti. Najčastejšie zdokumentované porušenia sú spojené s nedostatkom priestoru, nespôsobilosťou zvierat na prepravu, preplnenosťou, prepravou pri extrémnych teplotách a trvaním cesty.

Vyšetrovací výbor pre ochranu zvierat počas prepravy (ANIT) zistil, že mnohé kamióny na prepravu zvierat nie sú na to vôbec vhodné. Stále v nich napríklad chýbajú nové riešenia pre systémy napájania a kŕmenia. Vo veľkom počte vozidiel nie sú zariadenia na pitie prispôsobené špecifickému správaniu pri pití alebo veľkosti prepravovaných zvierat. Sú mimo ich dosahu alebo ich je málo.

S tým sa dá v súčasnosti len ťažko niečo robiť, pretože súčasné nariadenie (ES) č. 1/2005 neposkytuje presné údaje o type alebo požadovanom počte napájacích zariadení vo vnútri kamiónov. A to by bolo treba zmeniť.

Sprísnenie podmienok, skrátenie prepravnej doby

Preto AMIT požaduje nielen lepšie vymáhanie platných zákonov, ale aj sprísnenie podmienok pre transport zvierat napríklad obmedzením maximálnej dĺžky trvania prepravy niektorých zvierat a prísnejšie kritéria pre export do tretích krajín.

Nehody so zvieratami Čítajte viac Ako sa vyhnúť zrážke so zvieratami? Tu sú 3 dobré rady!

Konkrétne výbor požaduje obmedzenie dĺžky trvania prepravy nákladnými autami na nie viac ako osem hodín vždy, pokiaľ to podmienky dovolia. Zmeniť by sa mala tiež doba, keď už nemôžu byť prevážané gravidné zvieratá, a to z posledných desať percent doby gravidity na posledných 30 percent. Zároveň by mal byť obmedzený aj transport odstavčiat mladších ako 35 dní.

Po rozhodnutí výboru ANIT bude musieť Európsky parlament jeho správu najprv odobriť a následne od Európskej komisie žiadť, aby prišla so zmenami nariadenia o transportoch zvierat podľa vyššie uvedeného návrhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týranie zvierat #ANIT #Vyšetrovací výbor pre ochranu zvierat počas prepravy #preprava zvierat #transport zvierat
Články podľa značiek