Vodiči pozor! Za poľské vnútroštátne diaľnice zaplatíte už len cez aplikáciu

Od decembra už v Poľsku nezaplatíte za jazdu po vnútroštátnych diaľniciach A2 a A4 na mýtnych bránach, ale iba cez aplikáciu Autopay.

07.12.2021 16:00
Autopay, mýto, spoplatnenie diaľnic Foto:
Diaľničné mýto v Poľsku zaplatíte na niektorých diaľniciach už len cez aplikáciu.
debata (2)

Kým domáci vodiči osobných automobilov, motocyklov a autobusov budú platiť mýto prostredníctvom štátnej aplikácie e-TOLL, tí zahraniční si budú musieť diaľničný lístok zakúpiť v predstihu cez systém Autopay. Ak vodič nebude mať na konkrétnych úsekoch platný lístok, hrozí mu pokuta 500 poľských zlotých (necelých 110 eur).

Autopay, fungujúci na báze plne automatických a bezkontaktných platieb na základe evidenčného čísla vozidla je rýchly automatický online a offline platobný systém. Ako prvá služba v rámci Európy využíva technológiu na výber elektronického mýta na mýtnych bránach v omnoho väčšom rozsahu, ako iné podobné systémy. Vďaka Autopay možno prechádzať mýtnymi úsekmi diaľnice medzi mestami bez zastavenia. Platí sa automaticky a úplne bezkontaktne, stačí, aby aplikácia bežala na pozadí.

Úseky  s platbou cez aplikáciu. Foto: Autopay
Na ktorych usekoch mozete platit s Autopay Úseky s platbou cez aplikáciu.

Systém Autopay na poľských vnútroštátnych diaľniciach A2 Konin – Strykow (Lodž) a A4 Vroclav – Sosnica (Gliwice) a súkromných diaľniciach AmberOne A1 (Toruň – Gdansk) a A4 Katovice – Krakov je založený na tzv. GeoFencingu, ktorý zaznamenáva presný pohyb vozidla. Technológia dostáva informácie z telefónu len vtedy, keď auto prechádza cez vstupné a výstupné body spoplatnenej cesty.

Zaregistrovať sa do systému pritom zaberie len zopár minút. Po stiahnutí aplikácie Autopay si musíte zriadiť vlastný účet zadaním vašej e-mailovej adresy a telefónneho čísla, údajov o vozidle (model a evidenčné číslo) a zdroja platby (kreditná alebo debetná karta).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #Autopay #spoplatnené diaľnice #poľské diaľnice
Články podľa značiek