Škoda Powerpass: ‘Zázračná‘ karta vám sprístupní 260 000 nabíjačiek!

S nabíjaním elektromobilov je to často dilema. Rôzne siete, rôzne tarify, rôzne aplikácie a rôzne karty. Škoda má ale pre majiteľov elektrického Enyaqu iV skvelé riešenie. Volá sa Powerpass. Ak si ho zaobstaráte, môžete zabudnúť na stres z nabíjania.

08.12.2021 00:00
skoda, nepouzivat
S kartou Powerpass je nabíjanie elektrického SUV Škoda Enyaq iV hračkou v celej Európe. Pod palcom máte 260 000 nabíjacích bodov s garantovanými cenami. Prvý rok po aktivácii služby sú mesačné paušály dokonca zvýhodnené. Už od nula eur!

Kým s bežným autom môžete natankovať na akejkoľvek čerpacej stanici a zaplatiť v hotovosti či platobnou kartou, s nabíjaním elektromobilov na verejných nabíjačkách je to trochu komplikovanejšie. Pripomína to ranné časy operátorov mobilných sietí. Rôzne paušály, rôzne tarify, roaming v zahraničí a podobne. Samozrejme, že motoristi, ktorí zvažujú kúpu elektromobilu, majú z takéhoto „chaosu“ obavy. Lenže sú tu riešenia. Čo takto používať len jednu jedinú kartu či jedinú aplikáciu, ktorá znamená okamžitý prístup k viac ako 500 nabíjacím bodom na Slovensku a k 260 000 v celej Európe? Škoda takú má. Pre majiteľov elektrického Enyaqu s dojazdom viac ako 500 kilometrov pripravila službu Powerpass. Ak si ju obstaráte, je razom po dileme, kde nabíjať môžete a kde nie.

Cestujte, nabíjajte, nepočítajte

Powerpass je zvlášť výhodný pri dlhých cestách, napríklad na rodinných dovolenkách – či už k moru alebo na hory. Zbaví vás nutnosti zaujímať sa o to, kto je prevádzkovateľom danej siete, ako na nej aktivovať nabíjanie, koľko to vlastne stojí a ako zaplatiť. Jednoducho, stačí vám služba Powerpass, ktorá integruje všetky karty v jednej a zabezpečuje vám transparentnú trhovú cenu. Vďaka karte Powerpass sa môžete jednoducho zaregistrovať a nabíjať prakticky kdekoľvek u väčšiny verejných poskytovateľov nabíjania. Budete tiež môcť prehľadne vidieť všetky svoje údaje o platbách v jednej aplikácii. Powerpass je k dispozícii od uvedenia prvého Enyaqu iV na trh a poskytuje vám tiež prístup k nabíjačkám Ionity – sieti, ktorá prevádzkuje už približne 2 000 rýchlona­bíjacích staníc a neustále sa rozširuje.

skoda, nepouzivat

Výhodou je aj to, že platenie na mieste riešiť vôbec nemusíte. Vyúčtovanie vám príde raz do mesiaca. Takto máte pod palcom všetky náklady na nabíjanie. Čo je podstatné, Powerpass pritom pozná najvhodnejšie nabíjacie stanice, ktoré vám Enyaq iV odporučí priamo na displeji navigácie. Zároveň služba zobrazí aj aktuálne ceny dobíjania. Služba Powerpass je pritom navrhnutá tak, aby vyhovovala potrebám rôznych užívateľov elektromobilov – tých občasných aj vyslovene aktívnych. K dispozícii sú tri tarify – Charge Free, Simply Charge a Charge Faster. Líšia sa v mesačnom poplatku a garantovaných koncových cenách za nabíjanie. Rozhodne nie v počte prístupných nabíjacích bodov. To znamená, že držiteľ ktoréhokoľvek programu má k dispozícii všetkých 260 000 nabíjačiek v Európe.

Tri tarify pre každého. Aj zadarmo!

Základná tarifa Charge Free s nulovým mesačným poplatkom je určená pre tých, ktorí nabíjajú svoj Enyaq iV najmä doma a verejné nabíjacie stanice používajú len občas. Používatelia tejto tarify platia za nabíjanie na AC staniciach (striedavý prúd) 0,49 €/kWh, za nabíjanie na DC staniciach (jednosmerný prúd) 0,79 €/kWh a za nabíjanie na staniciach v sieti Ionity identických 0,79 €/kWh. Stredná tarifa Simply Charge je pre tých, ktorí síce tiež prednostne nabíjajú doma, ale cestujú častejšie. S týmto programom je spojený prvých dvanásť mesiacov od aktivovania zvýhodnený mesačný paušál len 4,99 eura, pričom ceny za energiu sú podstatne nižšie. Posúďte sami. Nabíjanie na AC staniciach stojí len 0,29 €/kWh, za nabíjanie na DC staniciach zaplatíte 0,49 €/kWh a v sieti Ionity len o jediný cent viac.

Ide o skutočnú zlatú strednú cestu. Pre lepšiu predstavu, stačí, aby človek na AC nabíjacích staniciach mesačne spotreboval viac ako 25 kWh a už sa mu oplatí siahnuť práve po tarife Simply Charge. Pri využívaní DC nabíjania je to dokonca len 16 kWh mesačne a už čerpáte všetky výhody nízkych cien. Tretia tarifa Charge Faster mieri k motoristom, ktorí nemajú možnosť domáceho nabíjania, alebo mesačne najazdia veľký počet kilometrov. Bežne stojí mesačný poplatok 9,99 eura, ale počas prvého roka od aktivácie je to nula eur! Teda, ak je váš Enyaq iV vybavený balíkom rýchleho DC nabíjania (130 kW). Cena za kilowatthodinu letí pritom s Charge Faster prudko nadol. Pri AC nabíjaní je to 0,19 €/kWh, pri DC nabíjaní 0,39 €/kWh a v prémiovej sieti Ionity sa za nabíjanie platí iba 0,30 €/kWh. Tieto ceny sú garantované v celej Európe. Tak ako, zdá sa vám „tankovanie“ Enyaqu iV ešte stále komplikované?

Ceny za energiu podľa taríf Powerpassu (Enyaq iV)

Tarifa mesačný paušál AC DC Ionity
Charge Free 0 € 0,49 €/kWh 0,79 €/kWh 0,79 €/kWh
Simply Charge 4,99 € 0,29 €/kWh 0, 49 €/kWh 0,50 €/kWh
Charge Faster 9,99 € (prvých 12 mesiacov 0 €) 0,19 €/kWh 0,39 €/kWh 0,30 €/kWh
chyba
Články podľa značiek