V Číne otvorili druhý najdlhší podvodný tunel sveta. Má čarovný strop

Zázračné stavby otvárajú v Číne jednu za druhou. Najnovším dôkazom je 10,79 km dlhý tunel pod jazerom Taihu. Jeho zvláštnosťou je svietiaci strop pokrytý miliónmi diód.

13.01.2022 20:00
debata (51)
Tunel Taihu je súčasťou úseku diaľnice... Foto: Xinhua News Agency
Tunel Taihu - Čína 2022 Tunel Taihu je súčasťou úseku diaľnice Chang-čou - Wu-si s celkovou dĺžkou 43,9 km. Pod vodou vedie takmer 11 km.

Po štyroch rokoch výstavby, ktorá odštartovala v januári 2018, otvorili v Číne druhý najdlhší podvodný tunel na svete. Na dĺžku ma 10,79 km, čím je zároveň najdlhším tunelom vedúcim pod vodnou hladinou v Číne. Je súčasťou úseku diaľnice medzi mestami Chang-čou a Wu-si s dĺžkou 43,9 km. Uľahčí dopravu medzi Šanghajom a Nankingom – hlavným mestom provincie Ťiang-su, ktorá leží 50 km od Šanghaja.

Proti únave z dôvodu monotónnosti má pôsobiť... Foto: Xinhua News Agency
Tunel Taihu - Čína 2022 Proti únave z dôvodu monotónnosti má pôsobiť strop s diódami, ktoré menia atmosféru.
Čínsky most Čítajte viac Video: Most do neba? Čína sa chváli ďalším unikátnym diaľničným výtvorom

Na výstavbu tunela spotrebovali stavitelia dva milióny kubických metrov betónu a preinvestovali 1,56 miliardy dolárov. Dvojsmerný tunel má šesť prúdov a šírku 17,45 metra. Najväčšou zaujímavosťou je jeho strop pokrytý diódami, ktoré tunel osvetľujú a menia jeho atmosféru. To má zabrániť monotónnosti, znížiť únavu a zvýšiť koncentráciu vodičov.

Fascinujúcim detailom stavby sú odvetrávacie... Foto: Xinhua News Agency
Tunel Taihu - Čína 2022 Fascinujúcim detailom stavby sú odvetrávacie šachty, ktoré sa týčia nad vodnou hladinou ako umelecké diela.
Čína diaľnice Čítajte viac Video: Čínske diaľnice z vtáčej perspektívy vyrážajú dych!

Ako umelecké diela pôsobia odvetrávacie šachty, ktoré sa týčia nad vodnou hladinou. Tunel Taihu však nie je najdlhším podvodným tunelom na svete. Tento primát patrí tunelu Ryfylke v Nórsku s dĺžkou 14,4 km medzi Stavangerom a Ryfylke. Úplne najdlhším tunelom pod vodou je eurotunel pod kanálom La Manche, ktorý spája Francúzsko s Veľkou Britániou. Ten však slúži len železničnej doprave. Vo výstavbe je už ďalší podvodný tunel v Nórsku s dĺžkou 26,7 km.

Ruyi Bridge - most v Číne Čítajte viac Číňania stvorili ďalší ‘rozprávkový‘ most. Zvlnený visí 140 m nad kaňonom

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tunel #tunely #Taihu
Články podľa značiek