Tunel Bikoš je z troch štvrtín hotový. Pozrite sa, ako práca napreduje

Práce na výstavbe severného obchvatu Prešova po R4 napredujú podľa harmonogramu. V západnej rúre tunela Bikoš dokončili sekundárne ostenie a vo východnej je dokončené spolovice.

03.02.2022 20:01
bikos Foto:
Výstavba tunelu Bikoš, ktorého dĺžka je 1 153 metrov (stav v januári 2022).
debata

Tunel Bikoš bol prerazený 27. mája 2021. Pri jeho razení sa vyťažilo zhruba 220-tisíc kubických metrov horniny, ktorá sa používala a bude používať na cestné násypy. Práce na ňom odvtedy výrazne pokročili.

Výstavba tunelu Bikoš - stav v januári 2022. Foto: NDS
Bikos Výstavba tunelu Bikoš - stav v januári 2022.

V tuneli sú prerazené obidve tunelové rúry. V západnej, kde je sekundárne ostenie finálne dokončené, podľa informácií, zverejnených na webe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) prebieha realizácia základových pásov pod štrbinové žľaby a obrubníky ako aj ich položenie a pripravuje sa káblovody. Ešte treba dokončiť priečky v SOS výklenkoch a priečnych prepojeniach, ako aj nátery sekundárneho ostenia.

R4, tunel Bikoš, prerazenie Čítajte viac Tunel Bikoš je prerazený. Čo ďalej s obchvatom Prešova?

Momentálne prebieha realizácia sekundárneho ostenia vo východnej tunelovej rúre a súčasne sa pracuje aj na zhotovení drenáže. V lete tohto roka by sa malo začať s montážou tunelovej technológie a na záver roka príde na rad aj samotná vozovka.

Okrem tunelu práce výrazne pokročili aj na... Foto: NDS
tunel Bikos Okrem tunelu práce výrazne pokročili aj na priľahlých mostoch.

Okrem tunela sa pracuje aj na vonkajších objektoch. Konkrétne sa budujú násypy a prebieha pokládka konštrukčných vrstiev vozovky na preložke cesty I/68 pri Veľkom Šariši. Na moste pred tunelom Bikoš z južnej strany prebieha montáž skruže a armuje sa posledná 7. etapa pravého mosta – následne sa plynulo prejde so skružou na ľavý most.

SR Prešov tunel D1 severný obchvat výstavba POX Čítajte viac Nespokojný Prešov. Kedy sa spustí súťaž na dostavbu severného ochvatu mesta?

Na moste za tunelom Bikoš prebieha realizácia lamiel a zárodkov. Na moste nad cestou I/68 už demontujú podpernú konštrukciu a tento most je kompletne zabetónovaný. Na mostoch nad vetvami severnej križovatky R4 prebieha jednotlivo montáž podpernej konštrukcie, armovanie, betonáž krídiel a driekov opôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Prešov #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova
Články podľa značiek