Obchvat Prievidze: čaká sa na stavebné povolenie, súťaž naň skôr nevyhlásia

Pozemky pod stavbou sú vysporiadané na 99,5 percenta, no súťaž na zhotoviteľa bude vyhlásená až po udelení stavebného povolenia.

16.02.2022 20:00
výstavba diaľnic Foto:
Pri obchvate Prievidze sa aktuálne čaká na stavebné povolenie. (Ilustračné foto)
debata (1)

Ešte na jeseň v minulom roku sme písali, že Slovenská správa ciest (SSC) začne s výstavbou časti obchvatu Prievidze budúci rok, teda v roku 2022. Už to nie je tak stopercentne isté, pretože ešte stále chýba stavebné povolenie a až po ňom bude vyhlásené výberové konanie. A to tiež musí nejakú dobu trvať. Na druhú stranu, pri výstavbe časti obchvatu by mali byť využité aj eurofondy, čo znamená ukončenie stavby do konca roku 2023.

Aký je teda reálny stav? Pravdou je, že časť obchvatu Prievidze ešte nemá právoplatné stavebné povolenie a od jeho udelenia bude závisieť aj vyhlásenie verejnej súťaže na dodávateľa prác. Potvrdil to Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest (SSC).

Cestári rovnako finišujú s vysporiadaním pozemkov pod budúcou stavbou. „Pozemky sú vysporiadané na 99,5 percenta. Predpoklad ukončenia majetkovoprávneho vysporiadania je v druhom štvrťroku tohto roka,“ ozrejmil Guzi. Náklady na 1. etapu 2. stavby cestného ťahu v trase budúcej cesty I/64 odhadla SSC na 30,1 milióna eur.

Obchvat by mal podľa cestárov priniesť zvýšenie plynulosti a bezpečnosti dopravy i zníženie negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie na zostávajúcej komunikácii. Stavba zabezpečí aj zníženie hlukového a emisného zaťaženia na prieťahu cez centrum.

Výstavbou časti obchvatu v trase budúcej cesty I/64 sa podľa SSC doplní obchvatová komunikácia mesta o ďalší úsek, umožní sa tiež priame prepojenie z Bojníc na cestu I/9 a sčasti sa odľahčí centrum mesta o smery na Handlovú a na smer Nováky.

Časť obchvatu chce SSC financovať z fondov Európskej únie, čo znamená, že dobudovať by ho mala do konca roka 2023 v nadväznosti na koniec aktuálneho programového obdobia. Obchvat mesta zaradilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR i do harmonogramu prípravy a výstavby projektov cestnej infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat #Slovenská správa ciest #SSC #obchvat Prievidze
Články podľa značiek