Dobré správy: cesta cez Vernár sa opraví a obchvatu sa dočká aj Sabinov!

S prácami na viac ako 8 kilometrovom úseku sa má začať ešte tento rok. Zároveň Slovenská správa ciest vyhlásila aj verejné obstarávanie na obchvat Sabinova.

21.02.2022 20:00
SR HP Vernár doprava nákladná uzavretie POX Foto:
Horský priechod Vernár sa dočká modernizácie, práce na oprave cesty začnú možno už tento rok.
debata

Slovenská správa ciest začala hľadať zhotoviteľa na modernizáciu cesty I/66 cez horský priechod Vernár (sedlo Popová). S prácami na viac ako 8 kilometrovom úseku sa má začať ešte tento rok. Modernizácia tohto úseku je nad rámec skôr ohlásených veľkoplošných opráv ciest I.triedy. Tie budú pokračovať aj v roku 2022.

Pri modernizácii sa upraví vozovka, križovatky a vjazdy, cesta sa takisto odvodní, kompletne sa vymení dopravné značenie a doplnia sa bezpečnostné prvky. Na projekt bol schválený nenávratný finančný príspevok vo výške 23 miliónov eur, pričom z výraznej väčšiny bude financovaný z eurofondov.

hlohovec-most Čítajte viac V Hlohovci začína oprava mostu ponad Váh. Pre dopravu ho na pol roka zatvoria

„Cesta cez Vernár je v naozaj zlom stave a modernizáciu nevyhnutne potrebuje. Som rád, že sa nám na ňu podarilo získať peniaze a vodičom tak môžeme dopriať nielen kvalitnejšiu, ale najmä výrazne bezpečnejšiu cestu,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Slovenská správa ciest zároveň vyhlásila verejné obstarávanie na obchvat Sabinova. S prácami by sa malo začať ešte tento rok. Sabinovský obchvat bude dlhý 9,8 km. Začínať bude za obcou Pečovská Nová Ves a pokračovať bude severne od mesta Sabinov a jeho mestskú časť Orkucany. Za obcou Šarišské Michaľany sa napojí na súčasnú cestu v smere do Prešova.

„Obyvatelia Sabinova čakajú na obchvat už dlho. Súčasná cesta, ktorou denne prejde približne 11-tisíc áut, z toho až 20% kamiónov, ide priamo centrom Sabinova. Preto je obchvat nevyhnutnosťou a ja som rád, že sme k nemu opäť bližšie,“ povedal Doležal.

Projekt bude spolufinancovaný z eurofondov a je plánovaný na fázovanie, to znamená na financovanie v rámci dvoch programových období.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská správa ciest #SSC #výstavba ciest #Vernár #obchvat Sabinova
Články podľa značiek