Prídeme o milióny? O zrušení tendra na ďalší úsek R2 sa stále nerozhodlo

O tom, či sa začne stavať dôležitý úsek rýchlostnej cesty R2 Košice-Šaca – Košické Oľšany rozhodne reakcia Úradu pre verejné obstarávanie.

23.02.2022 20:00
Výstavba cesty Foto:
Ak Úrad pre verejné obstarávanie bude "dostatočne dlho mlčať", tak o peniaze z eurofondov zrejme neprídeme. (Ilustračné foto)
debata

Ešte začiatkom septembra minulého roku sme písali, že Košičania sa môžu tešiť. Všetko bolo totiž pripravené na zahájenie výstavby výstavby II. etapy rýchlostnej cesty R2 v úseku Košice-Šaca – Košické Oľšany v celkovej dĺžke 14,3 kilometra.

Koncom roku však bolo zrazu všetko inak. Úrad pre verejné obstarávanie súťaž 20. decembra zrušil – a podľa Doležala z úplne absurdného dôvodu, kvôli dvom chýbajúcim slovám. „Úrad (pre verejné obstarávanie, pozn. redakcie) nám nariadil zrušiť súťaž pri svojej druhej ex ante kontrole pred podpisom zmluvy. Dôvodom nebolo to, že by boli podmienky zásadným spôsobom diskriminačné, že by bola neprimerane vysoká cena, alebo že by sme pochybili pri zákone o verejnom obstarávaní. Úrad nám nariadil zrušiť súťaž pre dve chýbajúce slová: alebo ekvivalent,“ informoval tesne pred Vianocami minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

D1 Triblavina diaľnica Čítajte viac Košičania sa môžu tešiť! Do výstavby ide ďalší úsek R2

Nešlo však len o dve slová, ale aj o možnosť financovsť tento projekt z európskych peňazí. Z celkovej sumy určenej pre projekt novej R2 v objeme 165,3 milióna totiž malo prísť zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja takmer 140,5 milióna eur, zvyšných 24,8 milióna eur bolo spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu. A práve o tých 140 miliónov môže Slovensko teraz kvôli dvom chýbajúcim slovám v podmienkach výberového konania prísť. Nestihlo by ich totiž vyčerpať, ak by sa verejné obstarávanie zrušilo.

R7, rýchlostná cesta, valec Čítajte viac Zrušenie súťaže na cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany: Doležal vraj klame

Doležal vysvetlil, že keď požadovali, aby súťažiaci dokladovali odborníkov, tí mali mať skúsenosti aspoň 10 rokov so stavbami a so štandardami FIDIC. „Je to úplne legitímna požiadavka, ale vytkli nám, že sme tam nemali: ‚FIDIC alebo ekvivalent‘. Neexistuje však ekvivalent štandardu FIDIC. Existuje ekvivalent k iným zmluvným a obchodným podmienkam, ale v oblasti stavebníctva ide o nezmysel,“ argumentoval Doležal. Podľa neho ide o absurdnosť a rozhodnutie úradu považuje za za bezprecedentné, neodborné, mimo aplikačnú prax a ministerstvo dopravy sa proti nemu odvolá.

Potom nasledovalo až trochu nedôstojné dokazovanie si, koho profesionálnym zlyhaním situácia vznikla a či skutočne ide iba o „dve slovíčka“. Celá situácia vyústila dokonca do prijatia novely zákona, upravujúceho verejné obstarávania a kontroly. Viac sme o nej písali v nasledujúcom článku:

Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Čítajte viac Lex D1/D4: Novela zákona výrazne urýchli výstavbu diaľnic

A ako to je teda teraz – naozaj pri R2-ke prídeme o milióny? Ak by Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) potvrdila prvostupňové rozhodnutie o zrušení tendra na výstavbu úseku rýchlostnej cesty R2 pri Košiciach skôr, ako nadobudne účinnosť vyššie spomínaná novela upravujúca verejné obstarávanie, bol by to koniec a tender trvajúci viac ako tri roky bude musieť byť zrušený. Doležal to pripustil na sociálnej sieti.

Zároveň uviedol, že ak tak ÚVO neurobí, tak podľa schválenej novely kontrolu pred uzavretím zmluvy nahradí kontrola až po podpise zmluvy s dodávateľom. „Všetky začaté kontroly na prvom alebo druhom stupni budú prerušené alebo ukončené, a tým bezpredmetné, a nahrádzajú sa kontrolou po podpise zmluvy," povedal šéf rezortu dopravy na sociálnej sieti. „Ak bude novela účinná, na druhý deň, neberte ma za slovo, môžeme podpísať zmluvu na R2," povedal Doležal.

Bude to ale platiť len vtedy, ak rada úradu nerozhodne o odvolaní pred účinnosťou novely verejného obstarávania a zároveň nepotvrdí zrušenie tendra. Oficiálne tak už urobiť mala, no je možné, že tak nespraví.

Odvolacie druhostupňové konanie v tomto prípade sa totiž začalo 31. decembra 2021 a Rada úradu má podľa zákona o verejnom obstarávaní o ňom rozhodnúť do 45 dní, pričom táto lehota uplynula 14. februára. Zatiaľ tak však neurobila a ak tak neurobí do nadobudnutia účinnosti novely verejného obstarávania, zmluva môže byť uzavretá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre verejné obstarávanie #rýchlostná cesta R2 #andrej doležal #Košice Šaca - Košické Oľšany
Články podľa značiek