Dobrá správa pre cyklistov: stavia sa ďalší úsek Vážskej cyklomagistrály

Jeho trasa povedie od hranice Trnavského a Trenčianskeho kraja po Železný most v časti Piešťan Bodona. Celková dĺžka tohto úseku bude 3,6 kilometra a stavať sa bude tri mesiace.

24.02.2022 20:00
Bicykel / Bike / Cyklista / Foto: ,
Vážska cyklomagistrála je unikátny projekt, spájajúci Oravu s Komárnom. (Ilustračné foto)
debata (1)

Nový úsek Vážskej cyklomagistrály, ktorý sa práve začína stavať, prechádza pravým brehom Biskupického kanála po korune ochrannej hrádze, ktorá bude v rámci prác rekonštruovaná. Trasa vedie od hranice Trnavského a Trenčianskeho kraja po Železný most v časti Piešťan Bodona, celková dĺžka tohto úseku bude 3,6 kilometra.

počasie jeseň cyklista bicykel hrádza Čítajte viac Toto je 5 zmien v cestnom zákone, ktoré uľahčia život cyklistom

Asfalto-betónová cyklotrasa bude mať dva jazdné pruhy, každý v šírke 1,5 metra. Na trase sa bude nachádzať aj cyklistické odpočívadlo so stojanmi na bicykle, lavičkami, stolom a fotovoltaickým panelom s dvomi zásuvkami na nabíjanie mobilov. Kraj získal príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 465-tisíc eur, pričom ďalších 24-tisíc eur tvorí jeho spolufinancovanie. Informuje o tom web Trnavského samosprávneho kraja.

„ Ešte vo februári rozbehneme stavebné práce, ktoré by mali trvať tri mesiace. Nová cyklotrasa bude plnohodnotná a bezpečná, čím naplníme náš cieľ ponúkať možnosti na rozvoj cyklodopravy. Samozrejmosťou bude cyklistické odpočívadlo,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že pre tento rok to rozhodne nie je zo strany župy posledná dobrá správa pre cyklistov..

Konkrétne to znamená, že Trnavská župa pripravuje aj výstavbu ďalších úsekov Vážskej cyklomagistrály, ktorá sa ťahá od Komárna aktuálne po Strečno s ambíciou pokračovať až po Čierny Váh. Aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa 1,7 kilometra dlhého úseku medzi Sereďou a Šúrovcami v predpokladanej hodnote 384-tisíc eur. Stavebné práce by mali začať na jar.

bikefun Čítajte viac Lúpež storočia: Čechom ukradli bicyklové komponenty za 250 miliónov korún!

Ďalším úsekom v príprave je Šúrovce – most Siladice v dĺžke 5,4 km za 1,28 milióna eur alebo úsek od obce Zavar po automobilku vrátane cyklolávky cez diaľnicu D1 v hodnote 2,1 milióna eur. Tieto projekty chce kraj spolufinancovať z európskych zdrojov, no má zároveň na ne vo svojom rozpočte na tento rok vyčlenené dva milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #marián viskupič #TTSK #Vážska cyklomagistrála #cesta pre cyklistov
Články podľa značiek