Dočká sa konečne Prešov? Začína obstarávanie 2. etapy severného obchvatu

Prešov a Kapušany sú o krok bližšie k novej rýchlostnej ceste, NDS spúšťa tender na výstavbu II. etapy severného obchvatu Prešova.

28.02.2022 20:00
SR Prešov tunel D1 severný obchvat výstavba POX Foto:
Na snímke je západný portál tunela Bikoš a rozostavaná rýchlostná cesta R4, ktorá bude súčasťou severného obchvatu Prešova.
debata

Kedy sa konečne spustí verejné obstarávanie na 2. etapu severného obchvatu Prešova sme sa naposledy pýtali začiatkom decembra minulého roku. Vtedy zaznela odpoveď, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) má pripravene verejné obstarávanie na výstavbu druhej etapy rýchlostnej cesty R4, ale podľa súčasných zákonov ho nemôže spustiť. Dôvod bol jednoduchý – zákon o finančnej kontrole to nedovoľuje, pokiaľ na túto stavbu nebudú mať alokované prostriedky na celé obdobie výstavby rýchlostnej cesty R4.

Prešlo však len pár týždňov a všetko je zrazu inak. NDS 24. februára vyhlásila verejné obstarávanie (na 2. etapu severného obchvatu Prešova. Udialo sa tak na základe schváleného cestného harmonogramu vládou SR. Oznámenie by malo byť v lehote do 3 pracovných dní zverejnené vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, kde budú tiež verejne dostupné kompletné súťažné podklady.

zväčšiť Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4,... Foto: NDS
Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova.

Ide o štandardný proces vyhlásenia každej nadlimitnej verejnej súťaže. Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 263 miliónov eur a bude financovaná výhradne zo štátneho rozpočtu. Podpis zmluvy s úspešným uchádzačom je predbežne naplánovaný na jar budúceho roka. To však môže v nasledujúcich mesiacoch ovplyvňovať viacero rôznych faktorov, na ktoré NDS nemá priamy vplyv.

Základné parametre budúceho úseku

Druhá etapa severného obchvatu Prešova bude mať celkovú dĺžku 10,2 km. Začínať bude v mimoúrovňovej križovatke Prešov, sever a končiť v križovatke Kapušany, kde sa napojí na existujúcu cestu I. triedy I/18. Trasa nadväzuje na už rozostavený úsek 1. etapy severného obchvatu Prešova. Súčasťou úseku bude 12 mostných objektov rôznej dĺžky a približne 1,9 km dlhý tunel Okruhliak.

Celá trasa R4 Prešov – severný obchvat ušetrí vodičom prechádzajúcim mestom Prešov od križovatky Prešov západ po Kapušany 7 minút. Úspora času sa možno nezdá veľká, ale jedná sa o celoročný priemer a nie o stav, v špičkových hodinách.

Pokiaľ ide o dobu výstavby druhej etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat Prešova, tak Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že ak všetko dopadne dobre a bude už známy zhotoviteľ stavby, tak jej predpokladaná doba od zahájenia práce bude štyri roky a štyri mesiace.

VIDEO: Pozrite si vizualizáciu R4 Prešov – severný obchvat:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova
Články podľa značiek